Home » Natură » Lulu, o balenă ucigaşă extrem de rară, a fost găsită moartă. În urma analizelor, în corpul ei s-a găsit o cantitate de substanţe toxice de 80 de ori mai mare decât nivelul acceptat

Lulu, o balenă ucigaşă extrem de rară, a fost găsită moartă. În urma analizelor, în corpul ei s-a găsit o cantitate de substanţe toxice de 80 de ori mai mare decât nivelul acceptat

Lulu, o balenă ucigaşă extrem de rară, a fost găsită moartă. În urma analizelor, în corpul ei s-a găsit o cantitate de substanţe toxice de 80 de ori mai mare decât nivelul acceptat
Publicat: 13.05.2017
Pe insula Tiree din Scoţia a fost găsită o balenă ucigaşă moartă. Această specie de balenă este una dintre cele pe cale de dispariţie în Regatul Unit. Lucrul şi mai îngrijorător este că aceasta era otrăvită cu una dintre cele mai mari concentraţii de toxine găsite vreodată într-un mamifer marin.

Lulu, aşa cum a fost numită balena, făcea parte dintr-un grup de nouă balene, singurele care au rămas pe coasta Marii Britanii. Aceasta a murit din cauza faptului că a fost prinsă într-o plasă de pescuit, dar nu este exclusă posibilitatea ca aceasta să fi murit chiar din cauza nivelului ridicat de toxine, relatează Science Alert.

Cercetătorii au găsit niveluri extrem de ridicat de bifenil policlorinat (PCB). Andrew Brownlow, patolog veterinar la Scotland’s Rural College, precizează că „studiile precedente au arătat că populaţiile de balene ucigaşe au un nivel foarte ridicat de PCB, dar nivelurile în acest caz sunt unele dintre cele mai mari pe care le-am întâlnit”. Acesta mai adaugă şi că „un nivel atât de ridicat de PCB poate afecta grav sănătatea şi reproducerea”.

Nivelurile de PCB găsite în grăsimea animalului erau de 80 de ori mai ridicate. Nivelul maxim acceptat în cazul mamiferelor marine este de 11 miligrame per kilogram de masă de grăsime şi începe să afecteze animalul la 20-40 mg/kg. Lulu avea o cantitate incredibilă de 957mg/kg.

PCB-urile sunt o clasă de substanţe chimice organice realizate de om şi au fost folosite la scară mare în industrie, începând cu anii ’20, până când s-au observat efectele nocive asupra sănătăţii omului – cauzând cancer şi distrugând sistemul imunitar.

În Statele Unite, au fost interzise în 1979, ulterior şi alte ţări au urmat acest exemplu. În total, producţia estimată a fost de două milioane de tone, iar 10% din această cantitate încă mai poluează mediul înconjurător.

Viaţa marină este în particular afectată de PCB-uri, din cauza insolubilităţii substanţelor şi a scurgerii din mediul terestru în apă.

O observaţie realizată des şi care are efect îndelungat este gradul de infertilitate al animalelor marine, ceea ce, pentru specii ameninţate de extincţie precum cele din grupul balenelor, este o problemă extrem de serioasă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Unul dintre cele mai mari mistere ale naturii: milioane de balene şi delfini, perfect sănătoşi, eşuează pe plaje

Imagini impresionante cu mai multe balene ucigaşe care urmăresc o barcă cu motor (VIDEO)

Imaginile INCREDIBILE din timpul migrării balenelor cu cocoaşă-VIDEO

O dronă a surprins un moment incredibil. Mai multe balene urmăresc un rechin – FOTO+VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase