Home » Natură » Descoperire uimitoare a cercetătorilor de la Harvard: bacteriile rezistente la antibiotice existau şi la începutul vieţii pe uscat

Descoperire uimitoare a cercetătorilor de la Harvard: bacteriile rezistente la antibiotice existau şi la începutul vieţii pe uscat

Descoperire uimitoare a cercetătorilor de la Harvard: bacteriile rezistente la antibiotice existau şi la începutul vieţii pe uscat
Publicat: 16.05.2017
Grupul de microbi cunoscuţi ca ”enterococci” au apărut dintr-un strămoş comun care datează de acum 450 de milioane de ani, în perioada în care animalele au început să apară pe suprafaţa planetei.

Conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la MIT şi Harvard, linia evolutivă a acestor patogeni a dezvoltat proprietăţi care face ca aceste microorganisme să fie (aproape) indestructibile şi care astăzi cauzează majoritatea infecţiilor rezistente la antibiotic din spitale, relatează Science Daily.

Înţelegerea originii şi evoluţiei acestor microbi vor ajuta cercetătorii să găsească remedii cât mai eficiente împotriva acestui grup de microorganisme.

Atunci când animalele au migrat pe uscat acum 450 de milioane de ani, au luat cu ele microorganismele deja existente din apă.

Autorii studiului publicat în revista Cell au descoperit că toate speciile de enterococci, inclusiv cele care nu au fost găsite în spitale, erau rezistente la secetă, lipsa nutrienţilor, dezinfectanţi şi la multe antibiotice. Deoarece acestea trăiesc în intestinele animalelor terestre, este foarte posibil să fi trăit şi în intestinele animalelor din specii extincte, inclusiv dinozaurii. Compararea genomurilor acestor bacterii a confirmat această ipoteză. Mai mult, cercetătorii au observat că o nouă specie de enterococci apărea de fiecare dată când apărea o nouă specie de animal, lucru valabil mai ales după Marea Extincţie care a marcat sfârşitul Permianului (acum 251 milioane de ani).

„Acum ştim ce gene au fost dobândite de enterococci acum sute de milioane de ani, când au devenit rezistente la secetă, la dezinfectanţi şi la antibiotice care le atacă celulele”, precizează Michael S. Gilmore, membru al echipei de cercetare.

Francois Lebreton, alt membru al echipei, susţine că „acum miza este de a elabora un nou tip de antibiotice şi dezinfectanţi care să elimine aceste microorganisme”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au determinat o bacterie să producă electricitate. ”Poate produce electricitate în timp ce curăţă apa”

Virusuri şi bacterii periculoase despre care omenirea credea că sunt eradicate revin la viaţă

”Bacteria de coşmar” se răspândeşte în spitalele din Statele Unite. Niciun antibiotic nu are efect asupra ei şi este greu de detectat

Bacteriile din flora intestinală joacă un rol important în dezvoltarea bolii Parkinson

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase