Home » Natură » Oceanele lumii sunt pe punctul de a rămâne fără oxigen. Avertismentul cercetătorilor: ”Se poate repeta scenariul”

Oceanele lumii sunt pe punctul de a rămâne fără oxigen. Avertismentul cercetătorilor: ”Se poate repeta scenariul”

Oceanele lumii sunt pe punctul de a rămâne fără oxigen. Avertismentul cercetătorilor: ”Se poate repeta scenariul”
Publicat: 16.05.2017
Oceanele sunt pe punctul de a rămâne fără oxigen, lucru care ar conduce la o dispariţie în masă a vieţii subacvatice, care nu şi-ar mai reveni în următorul milion de ani.

Oceanele lumii sunt foarte aproape de momentul în care vor rămâne fără oxigen. Asta susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Exeter, care spun că vieţuitoarele subacvatice sunt în pericol să dispară în totalitate, fără şanse ca ele să se formeze din nou pentru o perioadă de un milion de ani, scrie Gândul

În timpul studiilor care vizează perioada jurassică, cercetătorii au descoperit că scăderea cantităţii de oxigen determină deplasarea carbonului organic către pământul de pe fundul oceanului. Acest lucru conduce la eliberarea de oxigen în atmosferă şi la reoxigenarea oceanelor. Însă, de la dispariţia în masă din acea perioadă şi până la recăpătarea acestei balanţe a fost nevoie de milioane de ani. 

Astfel, autorii studiului avertizează că acum este momentul critic în care omul modern ar trebui să limiteze emisiile de carbon pentru a preveni o situaţie similară. 

„Odată ce ne vom confrunta cu anoxia, va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru ca sistemul vital al Pământului să-şi revină. Acest lucru arată cât de importantă este limitarea emisiilor de carbon”, a explicat una dintre cercetătoare. 

Anoxia produsă în perioada jurassică a determinat dispariţia masivă a vieţii subacvatice, situaţie care s-ar putea repeta şi în zilele noastre. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase