Home » Natură » Perovskitul, minereul minune din care pot fi realizate celule solare care rezistă până la 10.000 de ore

Perovskitul, minereul minune din care pot fi realizate celule solare care rezistă până la 10.000 de ore

Perovskitul, minereul minune din care pot fi realizate celule solare care rezistă până la 10.000 de ore
Publicat: 22.06.2017
Experţii au creat un nou tip de celule solare care necesită puţine costuri şi care pot rămâne stabile în lumea reală pentru mai bine de un an. Celulele solare au fost create dintr-un material special numit perovskit.

Perovskitul este un tip de mineral utilizat în confecţionarea celulelor solare încă din 2009, fiind catalogat ca ,,cea mai mare noutate” în domeniul energiei regerenabile, notează Science Alert. 

Aceste minerale deţin proprietăţi precum superconductibilitatea, magnetorezistenţa şi conductibitatea ionică, aspecte importante pentru microelectronice. În 2016, a apărut teoria conform căreia perovskitul poate fi utilizat pentru confecţionarea celulelor solare cu o eficienţă de 31%, mult mai mare decât tehnologia actuală care utilizează silicon. 

Echipa a creat un model hibrid 2D şi 3D a celulelor solare din perovskit. Tehnica utilizează două tipuri diferite ale minereului care deţin două proprietăţi importante pentru eficienţa pe termen lung a celulelor solare, oxigenul şi rezistenţa la apă, precum şi transportarea încărcăturii. 

Modelul 2D acţionează precum o fereastră protectoare împotriva umidităţii, conservând abilitatea de generare a electricităţii din perovskitul 3D.  Pentru a demonstra capacităţile noii tehnologii, experţii au creat un model de 10x10cm a unui panou solar.  Astfel au demonstrat că celulele solare ar putea dura până la 10.000 de ore în condiţii standard. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase