Home » Natură » Fenomenul care a prevestit prăbuşirea populaţiei de balene. Putea fi oprită cu 40 de ani înainte

Fenomenul care a prevestit prăbuşirea populaţiei de balene. Putea fi oprită cu 40 de ani înainte

Fenomenul care a prevestit prăbuşirea populaţiei de balene. Putea fi oprită cu 40 de ani înainte
Publicat: 01.07.2017
Pescuitul comercial al balenelor în timpul secolului XX a provocat micşorarea unuia dintre cele mai mari animale de pe Terra. Scăderea în greutate şi lungime a devenit notabilă cu 40 de ani înainte de prăbuşirea populaţiei. Fapt ce sugerează că mărimea corporală poate fi un indicator al colapsului unei comunităţi de animale.

Cercetătorii au analizat informaţii despre abundenţa, greutatea şi lungimea balenelor, detalii colectate între anii 1900 şi 1985, moment în care vânătoarea în scopuri comerciale a devenit ilegală, informează IFL Science. Experţii au descoperit că în această perioadă, atât numărul balenelor, cât şi greutatea acestora au scăzut, în unele cazuri cu 40 de ani înainte de prăbuşirea populaţiei. 

,,Am analizat informaţiile privind balena albastră, cea cu înotătoare, balena sei şi caşalotul. Aceştia au descoperit un declin semnificativ al masei corporale, în cazul caşalotului mărimea sa a scăzut cu patru metri în 1980 faţă de animalele analizate în 1905,” a explicat Christopher Clements, din cadrul Universităţii din Zurich. ,,Cea ce înseamnă că au existat dovezi îngrijorătoare cu 40 de ani înainte de colapsul populaţiei,” a adăugat el. 

În urma analizelor, experţii susţin că prăbuşirea iminentă a populaţiei de balene putea fi prezisă cu mult timp înainte. Conform analizei, scăderea masei corporale a avut loc în decursul a zeci de ani, însă a putut fi observată o scădere mai rapidă în cazul altor specii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase