Home » Natură » Cel mai amplu studiu european scoate la iveală faptul că albinele pot fi decimate de cel mai utilizat pesticid în Uniunea Europeană

Cel mai amplu studiu european scoate la iveală faptul că albinele pot fi decimate de cel mai utilizat pesticid în Uniunea Europeană

Cel mai amplu studiu european scoate la iveală faptul că albinele pot fi decimate de cel mai utilizat pesticid în Uniunea Europeană
Publicat: 02.07.2017
Acest studiu a durat doi ani şi a avut în vedere 33 de locuri din Regetul Unit, Ungaria şi Germania şi furnizează prima demonstraţie de teren conform cărora pesticidele comune numite generic neonicotinoide pot afecta atât albinele domestice, cât şi cele sălbatice.

Totuşi, rezultatele sunt controversate, întrucât în fermele din Germania, albinele nu au avut de suferit, sugerând că în unele situaţii coloniile pot face faţă toxicităţii, scrie Science Magazine.

Biologul Tjeerd Blacquière, de la Universitatea Wageningen din Olanda, precizează că „vedem din nou: este complicat”. Descoperirea va intensifica dezbaterile cu privire la interzicerea sau restricţionarea compuşilor, cu ambele părţi având argumente valide.

Neonicotinoidele au devenit populare pe măsură ce insectele au dezvoltat imunitate la alţi compuşi, iar acum reprezintă cea mai utilizată clasă de insecticide. De obicei, sunt pulverizate pe seminţe pentru a fi protejate de dăunătorii din sol. De asemenea, planta care încolţeşte preia pesticidul, putând să ajungă şi în polen şi nectar.

În testele de laborator precedente, doze mici au cauzat dezorientare şi alte efecte pe termen scurt la albine. Aceste experimente au hrănit suspiciunea conform căreia declinul în numărul de albine raportat de apicultori are drept cauză utilizarea neonicotinoidelor.

Companiile au precizat însă că testele de laborator nu sunt realiste, spre deosebire de experimentele pe teren, care nu găsiseră un impact negativ asupra albinelor, decât în cazul bondarilor şi albinelor solitare din genul Osmia.

Studiul a ajuns la rezultate care, aparent, se contrazic. Există totuşi explicaţii care ar lămuri diferenţele

În 2014, Bayer CropScience şi Syngenta au colaborat cu Centre for Ecology & Hydrology (CEH), o organizaţie de cercetare guvernamentală din Regatul Unit, pentru a efectua un studiu asupra a două neonicotinoide: clotianidin şi tiametoxan. după ce au primit aprobare de la oficialităţi, cercetătorii au semănat rapiţă tratată cu aceste substanţe, în cele trei ţări menţionate mai sus.

În Germania, nu au existat efecte pe termen lung la coloniile de albine de lângă cultura de rapiţă. În Ungaria însă, coloniile de lângă cultura de rapiţă tratată cu clotianidin au avut în medie cu 24% mai puţini lucrători în următoarea primăvară, în timp ce tiametoxamul nu a avut efect negativ. Tendinţele în Regatul Unit au fost similare, dar nu semnificative din punct de vedere statistic.

Richard Pywell, ecolog la CEH, crede că albinele din Germania au fost mai rezistente pentru că au fost în general mai sănătoase decât cele din Ungaria şi Regatul Unit. De asemenea, florile sălbatice care creşteau lângă culturi au furnizat resurse în plus care ar fi putut face ca albinele din Germania să fie mai rezistente.

„Ceea ce ne poate spune acest studiu este că un impact mai mare asupra polenizatorilor nu este reprezentat de pesticide, ci de mediul înconjurător”, precizează Peter Campbell, director la Syngenta in Reading, Regatul Unit. Atât Syngenta, cât şi Bayer CropScience, încurajează fermierii să planteze flori în jurul culturilor.

De asemenea, albinele sălbatice sunt mai predispuse la risurile pe care le prezintă neonicotinoidele, fapt relevat atât în studiile precedente, cât şi în studiul recent al CEH.

Un lucru îngrijorător este că stupii aveau urme de imidaclopridă, un neonicotinoid care nu a mai fost folosit în europa din 2013, odată cu interzicerea lui. Acest lucru sugerează că cel puţin unii compuşi din această clasă persistă în mediu şi pot fi asimilaţi de flori sălbatice, albinele fiind expuse la acest compus şi după câţiva ani de la utilizare.

În întreaga lume există îngrijorări cu privire la supravieţuirea speciilor de albine, iar miza atât pentru aceste organisme, cât şi pentru toată viaţa de pe Terra, nu putea fi mai mare. De aceea, în luna iulie, Comisia Europeană va dezbate extinderea interzicerii acestei clase de pesticide la toate culturile de exterior.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Albinele, în pericol de dispariţie. Ce efecte ar putea avea asupra oamenilor

Cum se asigură regina că albinele nu se îmbolnăvesc

Efectele catastrofale ale dispariţiei albinelor

Un bărbat care a fost înţepat de peste o mie de albine ucigaşe a scăpat cu viaţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase