Home » Natură » Cum va fi vremea în România în anul 2100? Viitorul ŞOCANT prezintă temperaturi insuportabile pentru umanitate

Cum va fi vremea în România în anul 2100? Viitorul ŞOCANT prezintă temperaturi insuportabile pentru umanitate

Publicat: 10.07.2017
Verile pe întregul glob sunt deja mai călduroase decât erau în trecut, acest aspect se va accentua până la sfârşitul secolului dacă emisiile de carbon vor continua să crească. Cele mai mari probleme vor fi resimţite în oraşe.

Creşterea rapidă a populaţiei şi dezvoltarea urbană va face în viitor ca oraşele să devină cu 7,8 grade Celsius mai călduroase decât zonele rurale, informează Live Science. 

În prezent, aproximativ 54% din populaţie trăieşte, la nivel mondial, în oraşe, iar până în 2050 populaţie urbană va creşte cu 2,5 miliarde. Fenomene precum încălzirea excesivă a oraşelor vor reprezenta ameninţări pentru sănătatea publică şi economie.

Pentru a ilustra modul în care vor evolua oraşele din punctul de vedere al vremii, Climate Central a creat o hartă interactivă. Harta prezintă modul în care un anumit oraş va resimţi temperaturi existente în alte zone ale globului din prezent. În unele cazuri, schimbarea provoacă apariţia unor temperaturi cu totul noi în unele zone ale globului.

În cazul continuării poluării excesive, în anul 2100 vremea din Bucureşti va semănă cu cea din Arbil, Irak.  Fiind o diferenţă de 7,9 grade Celsius, temperaturile medii vor ajunge la 36,4 grade Celsius faţă de temperaturile medii din prezent de 28,1 grade Celsius.  În cazul în care România va reduce moderat emisiile de carbon, temperaturile vor creşte cu 4,2 grade Celsius, fiind asemănătoare cu cele din Izmir, Turcia La nivel global, temperaturile medii vor creşte cu 4,8 grade Celsius, dar din cauza zonei în care sunt amplasate anumite oraşe temperaturile vor deveni mult mai călduroase. Vecină cu România, Bulgaria, va resimţi cea mai mare creştere- 8,4 grade Celsius. Dacă Bulgaria va reduce moderat emisiile de carbon, ţara va resimţi o creştere a temperaturilor de 4,4 grade Celsius.

În cazul în care emisiile de carbon nu vor fi stopate, temperaturile de pe Pământ vor deveni mult prea puternice pentru a fi suportate de om.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase