Prima pagină Natura

Ce se întâmplă cu aisbergul MASIV desprins din calota Larsen C. Experţii susţin că o nouă crevasă ar putea destabiliza calota

Oana Bujor 07.21.2017 | ● Vizualizări: 3060
Sursa: ESA     + zoom
Galerie foto (1)

Noile imagini furnizate de sateliţi sugerează că aisbergul A68 ce s-a desprins recent din calota Larsen C a Antarcticii începe să îşi schimbe forma.

Aisbergul ce cântăreşte 1.000 de miliarde de tone s-a îndepărtat de calota Larsen C 2,8 kilometri, informează Seeker. Conform datelor recente furnizate de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) gheţarul a început să se dezintegreze.

Imaginile furnizate de sateliţii ESA prezintă apariţia mai multor gheţari în jurul aisbergului A68. Conform datelor curenţii oceanici vor dicta perioada în care aceştia se vor deplasa pe acelaşi curs. Experţii susţin că este posibil ca gheţarii de dimensiuni reduse să fie purtaţi de curenţi către apele mai calde ale sudului Atlanticului, unde se vor topi. 

Zona rămasă din calota Larsen C este de asemenea afectată de forţa apei şi a gheţii. Calota de gheaţă a ajuns la cea mai redusă dimensiune din istorie. Conform datelor recente din proiectul MIDAS, din calota Larsen C s-ar putea desprinde în viitor noi gheţari, însă nu vor avea aceeaşi mărime ca A68. ,,O nouă crevasă pare să apară în zona nordică, în viitor aceasta ar putea forma un nou gheţar. Aceasta s-ar putea extinde către punctul Bawden ce stabilizează calota Larsen C '' notează experţii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: