Home » Natură » FOTO. Caz rar şi bizar în natură care i-a şocat pe cercetători.. ”Nu am întâlnit niciodată aşa ceva”

FOTO. Caz rar şi bizar în natură care i-a şocat pe cercetători.. ”Nu am întâlnit niciodată aşa ceva”

Publicat: 05.08.2017
Cadavrele a doi lilieci siamezi găsiţi în Brazilia au furnizat oamenilor de ştiinţă o şansă de a analiza mai în profunzime un fenomen care a mai fost înregistrat doar de două ori în toată istoria.

Marcelor Rodrigues Nogueira, cercetător la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro, a fost uimit când a văzut pentru prima dată acest exemplar, scrie Live Science.

„În cariera mea am analizat mulţi lilieci, unii cu trăsături morfologice foarte impresionante (iar liliecii sunt speciali în acest aspect), dar nu am mai înâlnit niciodată aşa ceva”, menţionează acesta.

Până acum, au mai fost descoperite doar două cazuri în care doi lilieci au avut corpurile alipite, unul în 1969 şi altul în 2015. De asemenea, deoarece mulţi lilieci au un singur pui pe sarcină, chiar şi descoperirea unor gemeni normali este rară.

Deşi nu se ştie cu precizie de ce doi gemeni pot ajunge alipiţi, se ştie că fenomenul apare atunci când un ovul fertilizat se separă mai târziu. Dacă un ovul se separă după 4-5 zile de la fertilizare, se nasc doi gemeni normali/separaţi. Dacă această separare are loc mai târziu, la 13-15 zile după fertilizare, ovulul se separă doar parţial, rezultând în gemeni siamezi.

Savanţii nu ştiu dacă cei doi gemeni au fost avortaţi sau au murit la naştere. Dimensiunea lor (în întinderea aripilor) este de 13 centimetri (imaginea de mai jos).

Credit: Dr. Nadja L. Pinheiro

Coloanele vertebrale ale acestora au forma de „Y”, despărţindu-se la baza lombarilor, conform radiografiilor (imaginea de mai jos). De asemenea, analizele cu ultrasunete au scos la iveală că inimile celor doi lilieci au dimensiuni egale. Alte lucruri cu privire la structura internă a liliecilor nu se cunosc, întrucât cercetătorii nu doresc să folosească metode mai invazive. Fiind vorba despre un exemplar extrem de rar, oamenii de ştiinţă au hotărât să îl păstreze întreg.

Credit: Laboratório de Radiografias, Divisão de Vertebrados, Museu Nacional – UFRJ

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Liliecii vampiri au început să se hrănească cu sânge uman pentru prima dată. ”Suntem surprinşi”

A fost descoperit „liliacul-panda” – un exemplar atât de rar încât a dus la crearea unui nou gen! (GALERIE FOTO)

Topul celor mai bizare cazuri medicale. Bărbatul fără creier şi femeia cu super-vedere

Povestea fraţilor siamezi care s-au căsătorit cu două surori şi au avut 22 de copii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase