Home » Natură » Ziua Vulcanilor, sărbătorită la Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului

Ziua Vulcanilor, sărbătorită la Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului

Publicat: 22.08.2017
Pentru al doilea an consecutiv, pe 24 august, Ziua Vulcanilor este celebrată în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, Geoparc Internaţional UNESCO administrat de Universitatea din Bucureşti. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 10.00, în Parcul Copiilor din oraşul Haţeg.
Ediţia din acest an îi invită pe participanţi la o călătorie prin geoparcuri UNESCO de pe 3 continente, dar şi în arii protejate şi destinaţii de ecoturism din România. Ghid de călătorie le va fi Andi Andezit, simpatica mascotă de la Casa Vulcanilor, realizată de voluntarii pentru Geoparc şi care a primit numele după andezit, un tip reprezentativ de rocă vulcanică. Andi Andezit a călătorit până acum în 14 geoparcuri din Europa, Asia şi America de Nord, iar în România a vizitat deja 5 destinaţii de ecoturism şi Geoparcul Ţinutul Buzăului – Geoparc Aspirant UNESCO. Pe parcursul călătoriei sale, Andi Andezit a vizitat locuri unice în ţară şi în lume datorită importanţei lor geologice şi naturale, inclusiv vulcani, a participat la evenimente locale şi a întâlnit o mulţime de oameni interesanţi. Mai mult, Andi Andezit a devenit model pentru Geoparcul UNESCO Tumbler Ridge din Canada. 

„Am fost foarte entuziasmaţi când Andi Andezit a ajuns oficiul poştal din Tumbler Ridge L-am plimbat prin  Geoparcul nostru unde a avut parte de multe aventuri şi toată lumea a fost încântată să îl cunoască. Inspiraţi de Andi şi de voluntarii din Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului am creat un concurs pentru a-i face un prieten, o mascotă a Geoparcului Tumbler Ridge”, afirmă Sarah Gamble, directorul Geoparcului Tumbler Ridge, Canada.

Fascinat de locurile văzute, Andi Andezit este decis ca până la sfârşitul acestui an să ajungă în toate cele 10 destinaţii de ecoturism din România şi  la un total de 40 de geoparcuri UNESCO vizitate. De asemenea, călătoria lui va continua şi în anii viitori pentru că şi-a propus o ţintă ambiţioasă: să ajungă în toate geoparcurile UNESCO din întreaga lume. Detaliile privind călătoria lui Andi Andezit şi fotografii din locurile vizitate pot fi aflate şi urmărite şi pe pagina de facebook intitulată chiar Andi Andezit.
 
Din acest motiv, Ziua Vulcanilor din acest an este un bun prilej de a face o călătorie imaginară, prin ţară şi prin lume, prin intermediul atelierelor creative, a jocurilor, a fotografiilor şi informaţiilor interesante. Mai mult, activităţile sunt gândite astfel încât să se adreseze atât celor mici, cât şi celor mari. Şi pentru că este Ziua Vulcanilor, din peisaj nu vor lipsi vulcanii creativi şi erupţiile lor surprinzătoare.  Evenimentul are loc pe data de 24 august dintr-un motiv anume. Pe 24 august, în anul 79, a erupt vulcanul Vezuviu. În urma acestei erupţii, oraşele antice Pompeii şi Herculaneum au fost complet distruse, dar stratul gros de lavă a păstrat până în zilele noastre vestigii ce permit reconstituirea unor aspecte privind viaţa de zi cu zi din antichitate.
 
Ziua Vulcanilor este parte a proiectului ”Călătoria lui Andi Andezit prin arii protejate şi geoparcuri internaţionale” derulat de Asociaţia Drag de Haţeg şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, în baza unei finanţări din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România. Proiectul îşi propune să promoveze Geoparcul şi Destinaţia de Ecoturism Ţara Haţegului – Retezat în Reţeaua Globală a Geoparcurilor şi în cele 10 destinaţii de ecoturism din România şi totodată să aducă în atenţie Geoparcurile UNESCO şi destinaţiile de ecoturism celor dornici să îşi petreacă vacanţele într-un mod inedit, bazat pe descoperire şi experienţe unice. Acest proiect este realizat cu sprijinul partenerilor Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală, Asociaţia de Turism Retezat şi Asociaţia de Ecoturism din România.  
 
De altfel, Călătoria lui Andi Andezit, alături de Casa Pietrelor sunt cele două mari proiecte educaţionale derulate în Geoparc, pe parcursul acestei veri.  Casa Pietrelor este un proiect derulat de Asociaţia Wild Roots şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi finanţat, de asemenea, de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România în urma câştigării unui concurs naţional de proiecte. Proiectul constă în amenajarea unui spaţiu menit să le dezvăluie vizitatorilor legăturile existente între lumea nevie (geodiversitatea) şi lumea vie (biodiversitatea), iar pe parcursul derulării sale voluntari şi vizitatori au posibilitatea de a participa la diverse activităţi şi workshopuri ce îndeamnă la conştientizarea importanţei pe care natura o are în viaţa noastră de zi cu zi. De asemenea, în cadrul celor două proiecte urmează să fie pregătită şi o nouă generaţie de Ambasadori pentru Geoparc, tineri din Ţara Haţegului interesaţi să promoveze zona la nivel local, naţional şi internaţional.
 
Aceste proiecte se alătură celorlalte evenimente culturale, educaţionale şi sportive desfăşurate în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, în concordanţă cu statutul internaţional UNESCO al geoparcului administrat de Universitatea din Bucureşti. 
 
Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Ţară a Haţegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 127 de teritorii din 35 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare  (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase