Home » Natură » Conform unui nou studiu, o primată din trecutul nostru genealogic este motivul pentru care mulţi oameni fac herpes genital

Conform unui nou studiu, o primată din trecutul nostru genealogic este motivul pentru care mulţi oameni fac herpes genital

Conform unui nou studiu, o primată din trecutul nostru genealogic este motivul pentru care mulţi oameni fac herpes genital
Publicat: 07.10.2017
Un grup de cercetători de la Universitatea Cambridge din Anglia a ajuns la concluzia că primata Paranthropus boisei reprezintă originea herpesului, în urma unui studiu care a combinat metode statistice cu dovezi fosile.

În ziua de astăzi, virusurile herpesului sunt variate şi vechi, fiind mai mult de 100 de diferite tipuri de herpes. Dintre acestea, doar opt afectează omul în mod regulat, scrie Science Alert.

Două tipuri de herpes incurabil sunt aduse de două virusuri, HSV-1 şi HSV-2 (virusuri herpes simplex). Ambele sunt transmisibile sexual, chiar şi herpesul bucal, HSV-1, odată cu creşterea popularităţii sexului oral. HSV-2 este virusul care cauzează herpesul genital.

În trecut, savanţii au analizat genomul herpesului, constituind arborele familiei acestuia. Astfel, au ajuns la concluzia că herpesul oral, HSV-1, a apărut acum 6 milioane de ani, când linia oamenilor şi cea a cimpanzeilor s-au separat (şi cimpanzeii şi gorilele pot contracta herpes). În ceea ce priveşte HSV-2, virusul a fost transmis de pe linia cimpanzeilor pe cea a oamenilor în urmă cu 1,4 milioane de ani.

Publicat în jurnalul de specialitate Virus Evolution, studiul recent, care, după afirmaţiile cercetătoarei Charlotte Houldcroft, a fost „o muncă de detectiv, încercând să afle misterul unei crime”, scoate la iveală că o întâlnire dintre două primate, Paranthropus boisei şi Homo erectus, a cauzat apariţia HSV-2 la oameni, în ultimă instanţă „contaminând” toată linia evolutivă a omului.

De menţionat că întâlnirea aceasta nu a fost atât de prietenoasă pe cât pare la prima vedere. Cercetătorii susţin că strămoşul nostru, H. erectus, l-a omorât şi l-a mâncat pe P. boisei. Transmiterea virusurilor pe această cale este posibilă, fiind un fenomen care se întâmplă şi în prezent, în multe cazuri.

Rick Potts, un paleoantropolog la Human Origins Program al Smithsonian Institute, a precizat că acest scenariu este probabil, fiind dovezi că cele două specii s-au întâlnit acum 1,5-2 milioane de ani: arheologii au găsit fosile de P. boisei în aceleaşi regiuni unde s-au găsit unelte realizate de H. erectus.

Studiul mai lasă însă loc de unele întrebări, precum motivul pentru care HSV-2, dacă se afla în P. boisei înaintea genului Homo, a preferat ţesutul genital.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce trebuie să faci pentru a scăpa de herpes

Ai fost afectat vreodată de herpesul oral? Cercetătorii au identificat un nou risc asociat acestui virus!

ALARMANT! Două treimi din populaţia mondială sub 50 de ani suferă de această boală incurabilă

Ce daune poate provoca herpesul la nivelul creierului – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase