Home » Natură » Un crater de dimensiunea oraşului Turda a apărut în stratul de gheaţă al Antarcticii

Un crater de dimensiunea oraşului Turda a apărut în stratul de gheaţă al Antarcticii

Publicat: 13.10.2017
În stratul de gheaţă al Antarcticii a apărut un crater masiv cu o dimeniune mai mare decât cea a oraşului Turda. În mod normal, astfel de găuri apar în zonele calde ale coastei Antarcticii. Însă în acest gaz craterul pătrunde în adâncimea blocului de gheaţă, fapt ce face ca originea sa să fie inexplicabilă.

În mod normal, un astfel de crater care conţine apă şi este înconjurat de straturi de gheaţă este denumit ”polynya”. Craterul măsoară în jur de 91.500 de kilometri. 

Conform Bustle, există două moduri prin care acest tip de cratere pot fi formate. În primul caz, acestea se formează din cauza termodinamicii, atunci când temperatura apei este mai crescută decât în mod normal. De asemenea, ”polynya” sunt formate pin intermediul vânturilor catabatice. Acest tip de vânturi suflă deseori din zona de coastă. 

Sursa: NASA Worldview

Conform fizicianului Kent Moore, un astfel de crater a fost descoperit în 1970 în Marea Weddell din Antarctica. Aceasta a dispărut pentru aproximativ 40 de ani şi a reapărut misterios anul trecut. În 2016, craterul a rămas deschis pentru câteva săptămâni după care a dispărut din nou şi a reapărut în octombrie anul acesta. 

Moore susţine că specialiştii nu sunt încă siguri din ce cauză a apărut gaura, însă susţine că este ”prematur” să afirmăm că este un efect al schimbărilor climatice. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase