Home » Natură » Organizaţia Meteorologică Mondială: Concentraţia de CO2 în atmosferă a ajuns la un nivel record în 2016

Organizaţia Meteorologică Mondială: Concentraţia de CO2 în atmosferă a ajuns la un nivel record în 2016

Organizaţia Meteorologică Mondială: Concentraţia de CO2 în atmosferă a ajuns la un nivel record în 2016
Publicat: 31.10.2017
Concentraţia de dioxid de carbon în atmosfera terestră a ajuns la un nivel record în anul 2016, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), relatează site-ul postului BBC News.

Creşterea de anul trecut a fost cu 50% mai mare decât media ultimilor zece ani, scrie Mediafax.

Cercetătorii afirmă că nivelul de CO2 a ajuns la cea mai ridicată concentraţie din ultimii 800.000 de ani, ca urmare a activităţii antropice şi fenomenului meteorologic El Nino.

Raportul OMM de anul acesta privind concentraţia de gaze de seră are la bază măsurători realizate în 51 de ţări.

Concentraţia medie de CO2 în anul 2016 a fost de 403,3 de părţi per milion (ppm), faţă de 400 ppm în anul 2015.

„Este cea mai mare creştere înregistrată în cei 30 de ani de când avem această reţea”, a declarat Dr. Oksana Tarasova, şefa programului de monitorizare atmosferică al OMM.

Fenomenul El Niño este caracterizat de crearea unor zone excesiv de calde şi secetoase în părţi ale Pacificului şi afectează clima la nivel global, prin impactul asupra cantităţii de CO2 în atmosferă ca urmare a secetei care limitează nivelul de dioxid de carbon absorbit de plante.

Emisiile de CO2 ca urmare a activităţilor antropice au scăzut în ultimii ani, potrivit raportului, însă Tarasova a explicat că ceea ce contează cu adevărat este cantitatea de CO2 în aer în condiţiile în care acest gaz rămâne prezent în atmosferă timp de mai multe secole.

Potrivit raportului, creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă este în ultimii 70 de ani de aproape o sută de ori mai mare decât era la finalul cele mai recente ere glaciare, care s-a încheiat în urma cu aproximativ 11,700 de ani.

Creşterea rapidă a concentraţiei de gaze de seră, inclusiv CO2, are potenţialul de a „iniţia schimbări impredictibile în sistemul climatic (…) conducând la dereglări ecologice şi economice severe”, avertizează cercetătorii.

„Din punct de vedere geologic, este ca şi cum am injecta o cantitate imensă de căldură”, a declarat Dr. Tarasova.

„Aceste schimbări nu vor dura zeci de mii de ani ca înainte, se vor produce rapid – nu cunoaştem sistemul în acestă stare, iar acest lucru este un pic îngrijorător”, a completat ea.

Potrivit experţilor, ultima dată când pe Pământ s-a înregistrat un nivel similar de CO2 a fost acum trei-cinci milioane de ani, în perioada de mijloc a erei Pliocene. În acel moment, temperatura globală medie era cu 2-3 grade Celsius mai ridicată decât cea actuală, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai mare din cauza topirii gheţarilor din Groenlanda şi gheţarilor din vestul Antarcticii.

„Numerele nu mint. Continuăm să emitem mult prea mult şi acest lucru trebuie inversat”, a declarat Erik Solheim, şeful Programului de Mediu al Naţiunilor Unite, făcând referire la obiectivele Acordului climatic de la Paris.

Mai mult, un raport recent întocmit de către o agenţie guvernamentală din Statele Unite indică faptul că anul 2016 a fost cel mai călduros an din istorie şi al treilea an consecutiv în care se înregistrează temeperaturi record la nivel mondial. Anul 2016 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi în cei 137 de ani de când se fac măsurători.

Raportul ”Starea Climei în 2016” a fost întocmit de către Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, la el lucrând arpoximativ 500 de oameni de ştiinţă din peste 60 de ţări.
”Recordul de temperaturi de anul trecut a fost influenţat de o combinaţie a efectelor încălzirii globale şi a unui puternic efect ”El Niño” de la începutul anului. Indicatorii principali ai schimbărilor climatice au continuat să reflecte tendinţele încălzirii planetei”, se arată în raport.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase