Home » Natură » Contrar opiniei populare, un an de viaţă al câinelui nu este echivalentul a şapte ani de viaţă ai omului

Contrar opiniei populare, un an de viaţă al câinelui nu este echivalentul a şapte ani de viaţă ai omului

Contrar opiniei populare, un an de viaţă al câinelui nu este echivalentul a şapte ani de viaţă ai omului
Publicat: 26.11.2017
Când ceva porneşte cu cifra 7 (sau 3, 13 şi alte numere des întâlnite în basm), informaţia trebuie atent digerată. Aşadar, atunci când oamenii spun că un an al câinelui este echivalentul a şapte ani umani, afirmaţia trebuie puţin studiată. Adevărul care iese la iveală este că viaţa prietenul cel mai bun al omului este mai complexă de atât.

Nu se ştie cu exactitate cine a venit cu această regulă. Sunt şi altele asemănătoare. O inscripţie de secol XIII de la Westminster Abbey precizează că raportul este de 9 la 1, zicând că speranţa de viaţă a câinilor este de 9 ani, iar cea a omului de 80. Naturalistul francez din secolul al XVIII-lea, Georges Buffon, a pus raportul la 9 sau 10 la 1. Probabil, cândva, cineva a spus că speranţa de viaţă a omului este de 70 de ani, iar a câinelui de 10, ajungând la raportul de 7 la 1, scrie Curiosity.

Totuşi, acest raport nu poate fi adevărat, cel puţin nu într-un sens liniar, aşa cum se interpretează. Spre exemplu, câinii se pot reproduce la un an, iar unii trăiesc chiar mai bine de 20 de ani. Dacă un an de viaţă al omului ar echivala cu 7 ani de viaţă ai omului, atunci oamenii ar trebui să aibă copii la vârsta de 7 ani şi cei mai bătrâni ar avea mai mult de 15 de ani. De asemenea, nu toţi câinii au aceeaşi speranţă de viaţă, aceasta depinzând de rasa din care face parte un anumit individ: câinii mici sunt bătrâni la 11 ani, pe când rasele de câini de talie mare îmbătrânesc în al şaptelea an de viaţă. Nu există un singur raport care ar fi valabil pentru toate rasele.

În 1953, cercetătorul francez A. Labeau a dorit să vadă ce se află la baza acestei probleme. A analizat durata de viaţă a câinilor şi a oamenilor şi le-a divizat în anumite elemente: pubertatea, când au devenit adulţi şi speranţa maximă de viaţă. A ajuns la concluzia că patrupezii nu îmbătrânesc paralel cu oamenii. La început, îmbătrânesc mai repede, apoi procesul încetineşte. Calculele sale arată că  un câine de un an este echivalentul unui om cu vârsta de 15 ani, iar un câine cu vârsta de 2 ani este echivalentul unui om de 24 de ani, iar apoi, fiecare an al câinelui este echivalentul a 4-5 ani ai omului. Desigur, numerele pot varia în funcţie de rasa şi greutatea câinelui, dar aceasta este o măsurătoare mult mai precisă decât mitul conform căruia un an de viaţă a câinelui face cât şapte ani de viaţă ai omului.

Mai mult, există un tabel care poate indica vârsta câinelui tău, în funcţie de talie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce să faci dacă eşti atacat de un câine?

Cum au evoluat rasele de câini de-a lungul ultimilor 100 de ani – GALERIE FOTO

Un gest al omului enervează câinii. Ce nu trebuie făcut

Conform unui studiu recent, oamenii au mai multă empatie pentru câini decât pentru alţi oameni

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase