Home » Natură » Sudan, ultimul mascul de rinocer alb, a murit. Mai există o singură soluţie pentru salvarea speciei

Sudan, ultimul mascul de rinocer alb, a murit. Mai există o singură soluţie pentru salvarea speciei

Publicat: 20.03.2018
Ultimul mascul de rinocer alb a murit după luni în care a fost grav bolnav, au afirmat îngrijitorii săi.

Rinocerul alb Sudan, în vârstă de 45 de ani, a fost eutanasiat după ce afecţiunile asociate vârstei sale s-au înrăutăţit. Conform BBC, acesta se afla în adăpostul Ol Pejeta din Kenya. În prezent, în lume din subspecia sa mai există doar două femele, fiica şi nepoata animalului. 

Pentru a preveni dispariţia rinocerului alb, specialiştii se vor baza pe dezvoltarea tehnicii de fertilizare in vitro. Încercările de salvare a speciei cu ajutorul celor două femele au eşuat până în prezent. În urmă cu un an pe aplicaţia de matrimoniale Tinder a fost creat un profil pentru masculul rinocer, pentru strângerea de fonduri necesare dezvoltării tehnicii de ferilizare artificială. 

Materialul genetic al lui Sudan a fost colectat luni pentru a-i ajuta pe specialişti să reproducă rinocerul alb prin intermediul tehnicilor celulare, a spermatozoizilor şi ovulelor rămase de la cele două femele. Masculul de rinocer ce avea echivalentul a 90 de ani umani era tratat pentru afecţiunile degenerative ale muşchilor şi oaselor, cât şi pentru rănile extinse de la nivelul pielii. 

Animalul nu mai putea sta în picioare şi a suferit în ultimele sale 24 de ore, conform unui tweet publicat de adăpostul Oi Pejeta.

Rinocerul alb nordic a dispărut în primul rând din cauza braconajului, mai ales în anii 1970 – 1980, practicat în habitatul său din Africa Centrală, Republica Democrată Congo etc. În anumite zone din Asia, mai ales China şi Vietnam, cornului de rinocer i se atribuie anumite proprietăţi medicinale.
 
Ultimul grup sălbatic aparţinând acestei subspecii număra 20 – 30 de exemplare şi a trăit în Republica Democrată Congo, dar a dispărut din cauza conflictelor armate, până la începutul anilor 2000.În 2008, rinocerul alb nordic sălbatic a fost considerat subspecie dispărută.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase