Home » Natură » În ultimul deceniu au avut loc cu 50% mai multe ploi torenţiale şi inundaţii

În ultimul deceniu au avut loc cu 50% mai multe ploi torenţiale şi inundaţii

În ultimul deceniu au avut loc cu 50% mai multe ploi torenţiale şi inundaţii
Publicat: 24.03.2018
Astăzi în lume se produc cu 50% mai multe inundaţii şi ploi torenţiale decât în urmă cu un deceniu şi de patru ori mai multe decât în anul 1980, conform unui nou raport al specialiştilor.
În ultimii 10 ani a crescut de asemenea cu o treime şi numărul altor evenimente climatice extreme, precum furtuni, secete şi valuri caniculare, care acum se produc de două ori mai des decât în 1980, după cum arată studiul realizat de European Academies’ Science Advisory Council (EASAC). Documentul, bazat parţial pe cifrele compilate de compania de asigurări germană Munich Re, arată de asemenea că pierderile şi daunele care au legătură cu schimbările climatice au sporit cu 92%, din anul 2010, informează Rador.
 
Profesorul Michael Norton, directorul programului de mediu de la EASAC, spune că emisiile de gaze cu efect de seră sunt „responsabile în esenţă de aceste schimbări”.
Studiul EASAC, „Evenimente meteo extreme în Europa: Pregătiri pentru adaptarea la schimbarea climatică”, a analizat noile date şi modele concentrate asupra unei potenţiale încetiniri a Curentului atlantic al Golfului, din cauza unui influx de apă proaspătă din gheţarii topiţi din Groenlanda. Raportul fost compilat de experţi de la 27 de academii naţionale de ştiinţă din UE, Norvegia şi Elveţia.
Potrivit unor analize, această situaţie ar putea determina o scădere a temperaturilor atmosferice medii anuale de până la 9 grade Celsius în Regatul Unit, Groenlanda, Islanda şi Scandinavia.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase