Home » Natură » O nouă descoperire scoate la iveală un aspect alarmant: 10% din gheţarii de pe coastă sunt în retragere

O nouă descoperire scoate la iveală un aspect alarmant: 10% din gheţarii de pe coastă sunt în retragere

O nouă descoperire scoate la iveală un aspect alarmant: 10% din gheţarii de pe coastă sunt în retragere
Publicat: 07.04.2018
Conform imaginilor din satelit, calota de gheaţă de pe coastă este în retragere pe o porţiune însemnată din Antarctica. Antarctica, ce conţine suficientă gheaţă pentru a ridica nivelul oceanelor cu 60 de metri, este un continent de gheaţă care se extinde în ocean, formând numeroşi gheţari. „Pătura” de gheaţă aflată în exterior este în continuă retragere.

Aceşti gheţari sunt sprijiniţi pe formaţiunile stâncoase ale continentului, iar în zona de conjunctură dintre rocă şi gheaţă se strecoară apa oceanică mai caldă venită din nord, care „sapă” în gheaţa de sub gheţar.

În acelaşi timp, doar 1,9% dintre gheţari cresc cu o viteză semnificativă, scrie Washington Post.

Studiul a folosit tehnicile din satelit pentru a observa schimbările în linia de conjunctură a gheţarilor, bazate pe înălţimea gheţarului la suprafaţă. Scanând o treime din gheţarii marini ai Antarcticii pe o coastă de 16.000 de kilometri, cercetătorii au putut întocmi o imagine de ansamblu asupra retragerii gheţarilor antarctici.

„Am putut studia aproape întreaga regiune a Antarcticii”, a precizat Hannes Konrad, conducătorul studiului de la Universitatea din Leeds din Marea Britanie.

Cercetătorii au găsit că din 2010 până în 2016, circa 207 kilometri pătraţi pe an de gheaţă sunt ridicaţi de pe fundul mării şi plutesc pe măsură ce liniile de conjunctură între uscat şi gheaţă se retrag. Spus cu ajutorul altor parametri, aceste linii se retrag cu 25 de metri pe an.

Regiunea cea mai afectată este Antarctica de Vest – ceva ce se cunoştea, dar a fost confirmat cu noul studiu. Gheţarul enorm Thwaites – care are potenţialul de a ridica nivelul mării cu mai mulţi metri – se retrage cu 300 – 400 de metri pe an, o retragere care s-a accentuat din 1996 până în 2011.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sub aisbergul masiv din Antarctica s-a descoperit o zonă fascinantă care a stat ascunsă timp de 120.000 de ani

Stratul de gheaţă din Antarctica devine tot mai subţire. Misiunea terminată într-un timp record de către un spărgător de gheaţă

Descoperire de excepţie a geologilor: acum 280 de milioane de ani, Antarctica era acoperită de păduri stranii. ”Astăzi nu există nimic asemănător”

Calota glaciară din Antarctica se topeşte într-un ritm şi mai rapid decât s-a crezut anterior. Ce au descoperit cercetătorii sub aceasta

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase