Home » Natură » Japonia a depozitat elemente rare care pot schimba radical economia globală

Japonia a depozitat elemente rare care pot schimba radical economia globală

Japonia a depozitat elemente rare care pot schimba radical economia globală
Publicat: 21.04.2018
Cercetătorii japonezi au găsit un depozit de minerale rare pe coasta Japoniei care pot susţine secole bune industria electronică.

În studiu, publicat recent în revista Nature, s-a precizat că depozitul conţine 16 milioane de tone de metale, scrie Business Insider.

Aceste minerale rare sunt folosite în fabricarea oricărui tip de dispozitiv electronic, de la baterii pentru smartphone la maşini electrice. Mineralele au în componenţă 17 sau mai multe elemente metalice rare, majoritatea din subgrupa lantanidelor (din al doilea rând de jos din tabelul periodic al elementelor).

Aceste elemente sunt de fapt abundente în crusta terestră, doar că sunt dispersate şi omogene, ceea ce nu le face fezabile pentru exploatare. Astăzi, există doar câteva zone de pe glob în care acestea sunt într-o concentraţie suficient de mare pentru a putea fi exploatate.

Timp de decenii, China a controlat piaţa acestor minerale, ceea ce a forţat ţări precum Japonia să fie dependente de preţurile stabilite de vecinul său.

În noul depozit recent descoperit există suficient ytriu pentru a acoperi cerea actuală mondială pentru 780 de ani, disprosiu pentru 730 de ani, europiu pentru 620 de ani şi terbiu pentru 420 de ani.

Rezerva se află în apropierea coastei Insulei Minamitori, la 1.850 de kilometri sud-est de Tokyo. Se află în zonă economică exclusivă a Japoniei, astfel, ţara are drepturi depline asupra resurselor.

Descoperirea vine în contextul în care Japonia a început să-şi caute propriile resurse minerale după ce, în 2014, China a impus un embargo asupra Japoniei în urma unor dispute asupra unor insule. De asemenea, în 2010, China a redus exportul acestor resurse şi a crescut preţurile cu 10%.

Mineralele rare se pot forma şi în urma activităţii vulcanice, dar multe dintre acestea provin din exploziile de supernove care au avut loc înainte formării planetei. Elementele au fost incorporate în mantaua Pământului, dar unele au putut migra în crustă datorită mişcărilor tectonice.

Singurul lucru care poate împiedica Japonia să schimbe radical piaţa de minerale rare este costul implicat în exploatarea acestora. De aceea, este nevoie de timp pentru a determina cea mai ieftină cale de a obţine elementele.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Opt elemente chimice foarte utile, dar mai puţin cunoscute – VIDEO

Avatar pe Terra: pamanturile rare sunt seva civilizatiei!

Cele mai noi elemente din tabelul lui Mendeleev au primit nume!

Ce trebuie ştiut despre hafniu, elementul care a fost timp de decenii un mister pentru oamenii de ştiinţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase