Home » Natură » Premieră mondială: Tigru siberian, tratat cu celule stem, în Ungaria

Premieră mondială: Tigru siberian, tratat cu celule stem, în Ungaria

Premieră mondială: Tigru siberian, tratat cu celule stem, în Ungaria
Publicat: 20.04.2018
Igor, un tigru siberian care trăieşte într-o grădină zoologică din Ungaria şi care suferea de dureri de şold de mai mulţi ani, a devenit, miercuri, primul animal din subspecia sa din lume care a primit un tratament cu celule stem, destinat regenerării ţesuturilor afectate, transmite Reuters.

Medicii speră că procedura va ajuta la vindecarea şoldului animalului, care are 13 ani şi locuieşte la o grădină zoologică din Szeged, un oraş din sudul Ungariei scrie Mediafax.

Tratamentul, numit Lipogems, folosit deja cu succes  cazul oamenilor, foloseşte celule prelevate din ţesutul adipos al pacientului. Acesta conţine celule stem (suşă), capabile să se regenereze. Respectivul tratament este administrat în articulaţiile bolnave şi are efecte în cazul pacienţilor pentru care alte metode – chirurgicale şi medicamentoase – nu au funcţionat, a explicat Robert Gippert, medicul veterinar care l-a tratat pe Igor.

Tratamentul a fost administrat după ce Igor a fost sedat, iar medicii spun că vor mai trece două-trei săptămâni până ce se vor vedea îmbunătăţiri în mişcările tigrului.

Tehnologia Lipogems a fost dezvoltată de medicii din Italia, în 2010.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase