Home » Natură » Sunetele înregistrate în pădurile virgine din România

Sunetele înregistrate în pădurile virgine din România

Sunetele înregistrate în pădurile virgine din România
Publicat: 05.05.2018
A şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni "Pelicam" va avea loc anul acesta între 21 şi 24 iunie la Tulcea.
Cel mai important festival de gen din România revine cu o selecţie proaspătă de documentare de mediu apreciate la festivaluri internaţionale, dar şi cu dezbateri, workshop-uri, concerte în cele cinci spaţii de desfăşurare Pelicam, informează organizatorii.

Una dintre noutăţile acestui an este colaborarea Pelicam – Greenpeace România, care lansează împreună în cadrul celei de-a şaptea ediţii a festivalului o nouă melodie folosind sunetele pădurilor, parte din campania Pădurea nu e un film mut, care va putea fi urmărită pe http://www.pelicam.ro/sunetele-padurilor şi pe www.uncut.ro.

Uncut.ro este o platformă a Greenpeace România, care pune la dispoziţia publicului un mix ambiental de sunete reale înregistrate în pădurile virgine din România, reunite în albumul intitulat Uncut. 
 
“Conform singurei estimări oficiale realizate în 2005, în România aveam minim 220.000 de hectare de păduri virgine. Pentru că de atunci autorităţile nu au făcut nimic pentru salvarea acestui patrimoniu, Greenpeace România a coordonat în 2017 un studiu la nivel naţional care a arătat că încă există 300.000 de hectare de potenţiale păduri virgine. Pentru a le proteja este necesar ca fiecare pădure în parte să fie inventariată şi înscrisă într-un registru numit Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România. Până atunci, cele mai valoroase ecosisteme ale României, casă a peste 13 000 de specii de plante şi animale, sunt vulnerabile în faţa indiferenţei şi lăcomiei. Uncut.ro este, aşadar, un instrument prin care vrem să amintim atât cetăţenilor, cât şi autorităţilor, că este important să protejăm acest valoros patrimoniu naţional relevant la nivel european şi mondial”, spune Ciprian Găluşcă, coordonatorul campaniei de păduri şi biodiversitate de la Greenpeace România.
 
Reprezentantul Greenpeace România încurajează muzicienii şi artiştii să folosească mixul ambiental de sunete de pe uncut.ro pentru a duce mai departe mesajul campaniei.
 
Coma şi The Pixels, două dintre cele mai cunoscute trupe de pe scena alternativă românească, au realizat deja două piese folosind sunetele uncut.ro, urmând ca o nouă colaborare să fie anunţată în curând.
 
“Ne bucurăm să organizăm pentru al şaptelea an Pelicam la Tulcea şi că anul ăsta o să ne simţim ca în mijlocul pădurii. Vom asculta împreună Sunetele Pădurilor pe care le lansăm în spaţiu cu prietenii de la Greenpeace România şi după ce ne încântăm urechile, ne punem la treabă ochii şi mintea pentru o selecţie fresh de documentare despre mediu şi oameni. Ne emoţionăm, ne enervăm şi ne bucurăm împreună în faţa ecranului şi ducem mai departe mesajul că oamenii trebuie să trăiască în armonie cu mediul”, spune, la rândul său, Benjamin Ribout, directorul festivalului Pelicam.
 
Pelicam are loc şi în acest an în cele mai importante spaţii culturale din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, Piaţa Civică şi campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca.
 
Festivalul are loc între 21 şi 24 iunie, dar pentru publicul din Tulcea Pelicam se întinde pe parcursul a două săptămâni, 11-24 iunie.
 
În parteneriat cu Cinemobilul, Pelicam pregăteşte o serie de proiecţii în şcolile din Tulcea, dar şi în cartierele tulcene, unde oamenii pot viziona un documentar revigorant la ceas de seară, sub clar de lună, chiar lângă casa lor.
 
Unul dintre filmele pregătite pentru proiecţiile în cartiere este chiar România neîmblânzită, cel mai important documentar românesc de mediu din ultimii ani, lansat chiar în 2018, care prezintă frumuseţea şi sălbăticia biodiversităţii din ţara noastră, dar şi pericolele care o pândesc. 
 
Mai multe detalii puteţi afla de pe pagina campaniei uncut.ro, precum şi pe pelicam.ro/sunetele-padurilor.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase