Home » Natură » Momentul în care Terra a fost acoperită cu gheaţă în întregime. Ce a stat la baza fenomenului

Momentul în care Terra a fost acoperită cu gheaţă în întregime. Ce a stat la baza fenomenului

Momentul în care Terra a fost acoperită cu gheaţă în întregime. Ce a stat la baza fenomenului
Publicat: 11.05.2018
Acum 700 de milioane de ani, Pământul a trecut prin episoade neobişnuite de răcire, planeta noastră devenind un „bulgăre de zăpadă”. Acum, geologii de la Universitatea Texas din Dallas sugerează că aceste schimbări majore pot fi asociate cu un lucru: mişcările plăcilor tectonice.

„Pământul este singurul corp din Sistemul Solar despre care se ştie că are plăci tectonice, unde litosfera este fragmentată în piese de puzzle care se mişcă independent”, a precizat Robert Stern, unul dintre autorii studiului.

În cadrul studiului publicat recent în Terra Nova, Stern şi colegul său Nathaniel Miller sugerează că plăcile tectonice au apărut acum 800-600 de milioane de ani, bazându-se pe studiile anterioare. Noile dovezi ilustrează şi că acest eveniment de apariţie a plăcilor tectonice (altfel spus, de începere a mişcării crustei) a declanşat schimbările climei, adică răcirea accentuată a acesteia, scrie Science Daily.

„Am parcurs literatura de specialitate şi am examinat toate mecanismele care au fost descrise cu privire la Pământul bulgăre-de-gheaţă”, a afirmat Stern. „Începutul plăcilor tectonice poate fi responsabil pentru fiecare dintre aceste explicaţii”.

Mişcările incipiente ale plăcilor tectonice au deranjat oceanele şi atmosfera prin reorganizarea continentelor, ducând la erupţii vulcanice intense. Toate aceste, susţin savanţii, au dus la schimbările drastice ale climei până la o nouă stabilizare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum a devenit Terra un ”bulgăre de gheaţă” acum 717 de milioane de ani? MISTERUL cele mai mari glaciaţiuni a fost în sfârşit elucidat

O eră glaciară recentă a fost declanşată de un incendiu mai devastator decât impactul care a dus la dispariţia dinozaurilor

O nouă descoperire privind mişcarea plăcilor tectonice ar putea rescrie cărţile de geografie

Savanţii au detectat sub crustă un nou strat de plăci tectonice. Descoperirea contrazice o teorie importantă care explică formarea cutremurelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase