Home » Natură » De ce păsările nu au dinţi, ci doar cioc?

De ce păsările nu au dinţi, ci doar cioc?

Publicat: 30.05.2018
Păsările din prezent, descendente ale dinozaurilor, şi-au pierdut dinţii în timpul evoluţiei pentru a putea ecolza ouăle mai repede şi a avea mai multe şanse de supravieţuire. Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Universitatea din Bonn într-un studiu publicat recent în jurnalul „Biology Letters” (Societatea Regală).

Păsările de astăzi au ciocuri fără dinţi, precum dinozaurii din era Mezozoică (în urmă cu 251 milioane de ani – 65 milioane de ani). De-a lungul timpului au existat o serie de ipoteze despre dispariţia dinţilor la păsări şi apariţia ciocurilor. Unii crecetători au susţinut că uşurarea greutăţii capului şi înlesnirea zborului activ al păsărilor au fost favorizate de dispariţia dinţilor, potrivit Phys.

Cercetători de la Universitatea din Bonn contrazic acest lucru, precizând că această teorie nu explică de ce unii dinozauri carnivori din Mezozoic, incapabili să zboare, nu aveau dinţi, ci doar un cioc.

Oamenii de ştiinţă au prezentat o teorie privind strategia de reproducere a dinozaurilor aviari şi perioada de incubaţie a ouălor.

Cercetătorii germani se bazează pe un studiu realizat de curând de o echipă de paleontologi americani care a demonstrat incubaţia lentă a ouălor dinozaurilor. Acest proces ar fi durat câteva luni, precum în cazul reptilor primitive, însă la păsările moderne durata este mult mai scurtă – de la zece zile la câteva săptămâni.

Cercetătorii afirmă că în acest proces un rol important îl au dinţii pentru că la dinozauri dezvoltarea lor se întindea pe circa 60% din perioada de incubaţie. Potrivit cercetătorilor Tzu-Ruei Yang şi Martin Sander, embrionul trebuia să aştepte în ou ca apariţia dinţilor să fie definitivată.

Cum ouăle erau o ţintă favorită pentru prădători, dinozaurii le îngropau pentru a scăpa de grijă.

„Noi sugerăm că selecţia naturală pentru pierderea dinţilor este un efect secundar al aceleia pentru o creştere mai rapidă a embrionului şi, deci, o perioadă de incubaţie mai scurtă”, susţin Tzu-Ruei Yang şi Martin Sander în studiul publicat în jurnalul „Biology Letters” (Societatea Regală).

O altă teorie foarte răspândită şi acceptată de mulţi cercetători este cea că dinţii păsărilor au dispărut în urma schimbării regimului alimentar. Apariţia ciocului ar fi permis hrănirea cu anumite tipuri de alimente, precum seminţele, aspect care ar fi favorizat supravieţuirea lor în timpul marii extincţii a speciilor, acum 65 milioane de ani, fenomen provocat de căderea unui asteroid uriaş pe Pământ care a schimbat drastic clima.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase