Home » Natură » Dispariţie şocantă a celor mai bătrâni arbori baobab din Africa. Unii dintre ei au chiar şi 2.500 de ani

Dispariţie şocantă a celor mai bătrâni arbori baobab din Africa. Unii dintre ei au chiar şi 2.500 de ani

Dispariţie şocantă a celor mai bătrâni arbori baobab din Africa. Unii dintre ei au chiar şi 2.500 de ani
Publicat: 16.06.2018
În ultimul deceniu, unii dintre cei mai mari şi mai bătrâni arbori baobab - unii există de pe vremea grecilor antici - au început să se usuce subit, total sau parţial, conform unui studiu realizat de cercetătorii din România, Africa de Sud şi Statele Unite.

Copacii, cu vârste între 1.100 şi 2.500 de ani, iar unii dintre ei cu diametrul trunchiului la fel de mare precum lungimea unui autobuz, au căzut pradă schimbărilor climatice, scrie Phys.

„Am găsit că 9 din 13 cei mai bătrâni indivizi au murit sau cel puţin părţile lor cele mai bătrâne s-au uscat în ultimii 12 ani”, scriu autorii studiului publicat în Nature Plants, descriindu-l ca „un eveniment de o magnitudine fără precedent”.

„În mod clar, este şocant şi dramatic să trăieşti în timpul dispariţiei atâtor de mulţi arbori milenari”, a precizat Adrian Pătruţ de la Universitatea Babeş Bolyai din România. Dintre cei nouă, patru erau cei mai mari baobabi africani.

Deşi cauza morţii rămâne neclară, cercetătorii „suspectează că pierderea este asociată cel puţin în parte de modificările însemnate ale condiţiilor climatice care afectează în particular sudul Africii”, adaugă Pătruţ.

Între anii 2005 şi 2017, cercetătorii au analizat şi datat „practic toţi baobabii foarte mari şi foarte bătrâni”, toţi aflându-se în sudul Africii – Zimbabwe, Namibia, Africa de Sud, Botswana şi Zambia.

Baobabul este unul dintre cei mai ciudaţi arbori. În mod natural, se găseşte în savana Africii şi este cel mai mare şi mai longeviv angiosperm. Ramurile sale seamănă mai degrabă cu rădăcinile, iar unii indivizi pot trăi chiar şi până la 3.000 de ani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care sunt cei mai mari copaci din lume?

Cel mai vechi copac din lume, in varsta de 9550 de ani, descoperit in Suedia

Cele mai bătrâne fiinţe de pe planetă. Posidonia are 100.000 de ani (Galerie FOTO)

Singurul copac ”arestat” din lume. Cum a ajuns un arbore să fie legat cu lanţuri vreme de peste 100 de ani – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase