Home » Natură » Încă o descoperire remarcabilă cu privire la fiorosul T. rex: nu doar membrele superioare erau mici

Încă o descoperire remarcabilă cu privire la fiorosul T. rex: nu doar membrele superioare erau mici

Încă o descoperire remarcabilă cu privire la fiorosul T. rex: nu doar membrele superioare erau mici
Publicat: 24.06.2018
De multe ori, dinozaurii, mai ales mult-cunoscutul Tyrannosaurus Rex, sunt ilustraţi ca fiind creaturi feroce, dar un nou studiu scoate la iveală o problemă majoră a imaginii clasice: limbile acestora erau scurte, înrădăcinate în mandibulă într-o manieră similară aligatorilor.

Cercetătorii de la Universitatea Texas, Austin, şi de la Academia Chineză de Ştiinţe au realizat descoperirea prin compararea oaselor hioide – oase care susţin baza limbii – la păsările actuale şi la crocodili cu cele ale dinozaurilor, scrie Phys.

Studiul a fost publicat pe 20 iunie în jurnalul PLOS ONE.

„Limbile sunt deseori trecute cu vederea, dar oferă indicii cheie cu privire la stilurile de viaţă ale speciilor extincte”, a precizat Zhiheng Li, autorul principal al studiului.

Procesul de comparare a inclus realizarea de imagini de rezoluţie mare a muşchilor osului hioid de la 15 specimene actuale, adică trei aligatori şi 13 specii de păsări precum raţe şi struţ la High-Resolution X-Ray Computed Tomography Facility din Texas. Specimenele fosile analizate, majoritatea din nord-estul Chinei, sunt de dinozauri mici înrudiţi cu păsările, precum pterozaurii şi un Tyrannosaurus rex.

Rezultatele au scos la iveală că oasele hioide a multor dinozauri seamănă cu cele ale aligatorilor şi crocodililor – scurte, simple şi conectate la o limbă care nu a fost foarte mobilă.

”Până acum, au fost reconsituiţi într-o manieră greşită”, a afirmat Julia Clarke, co-autoare a studiului. „În mulţi dinozauri oasele care susţin limba sunt foarte scurte. Iar în crocodilii cu oase hioide similare, limba este fixată de baza gurii”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai mari mituri despre dinozauri au fost spulberate

Scheletul unui dinozaur de 9 metri lungime a fost vândut pentru o sumă record. Vânzarea are urmări negative

Un grup de elevi au distrus o amprentă de dinozaur veche de 115 milioane de ani din Australia

Cadavrul parţial descompus al unei creaturi misterioase asemănătoare unui dinozaur a fost descoperit cu urme de ţesut pe oase

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase