Home » Natură » Savanţii sunt aproape să creeze embrionii cu care speră să salveze o subspecie de rinocer aproape dispărută

Savanţii sunt aproape să creeze embrionii cu care speră să salveze o subspecie de rinocer aproape dispărută

Savanţii sunt aproape să creeze embrionii cu care speră să salveze o subspecie de rinocer aproape dispărută
Publicat: 08.07.2018
La câteva luni după moartea lui Sudan, ultimul mascul de rinocer nordic alb, o echipă internaţională de cercetători au creat recent embrioni care conţin ADN-ul său, sperând să salveze subspecia de la dispariţie.

Cu doar două femele de rinocer nordic alb care sunt în viaţă astăzi – ambele fiind infertile – echipa speră ca procedurile de ultimă generaţie să ducă la restabilirea unei populaţii de rinoceri, scrie Phys.

„Scopul nostru este ca în trei ani să avem primul pui născut”, a precizat Thomas Hildebrandt, de la Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research din Berlin. „Având în vedere că durata de gestaţie este de 16 luni, avem ceva mai mult de un an pentru a reuşi o implantare”.

Embrionii au fost creaţi cu ajutorul spermei îngheţate a masculilor morţi de rinocer nordic alb şi cu ovulele femelelor din subspecia de rinocer sudic alb. Acum, cu noua tehnică de extragere a ovulelor, numită ART (assisted reproduction techniques) cercetătorii speră să obţină ovule şi de la femelele nordice, Najin şi Fatu, fiica şi nepoata lui Sudan, care trăiesc în parcul naţional din Kenya.

Prin fertilizarea acestor ovule cu sperma de rinocer alb şi implantarea embrionilor în femelele surogat din subspecia de rinocer sudic alb, echipa speră să salveze rinocerul nordic alb de la dispariţie.

Totuşi, procedura nu vine fără niciun risc: „trebuie să realizăm o anestezie totală care va dura două ore, ceea ce este destul de periculos”, a afirmat Hildebrandt. „Ne este teamă să nu se întâmple ceva neaşteptat, ar fi un coşmar”.

Până atunci, echipa va face practică pe surogatele sudice pentru a „testa sistemul”.

Pe termen lung, există o problemă majoră. Cu sperma de la doar patru masculi şi cu doar două femele în viaţă, subspeciei renăscute îi poate lipsi diversitatea necesară pentru a supravieţui.

Mai mult, există cercetători, precum Terri Roth şi William Swanson, ambii de la Cincinnati Zoo and Botanical Garden, care susţin că ART nu poate salva o specie de la dispariţie. „Rezultatele impresionante într-o farfurie Petri nu se traduc uşor într-un grup de descendenţi sănătoşi”, au precizat cei doi. „Să reuşeşti acest lucru este nevoie să mergi pe o cale nebătătorită şi plină de obstacole, şi rămâne improbabilă crearea unei populaţii viabile de rinocer nordic alb”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Sudan, ultimul mascul de rinocer alb, a murit. Mai există o singură soluţie pentru salvarea speciei

Eveniment istoric în ştiinţa inseminării artificiale: subspecia de rinocer alb nordic poate fi salvată de la extincţie cu ajutorul unei femele rinocer gestantă

Un rinocer alb dintr-o grădină zoologică din Franţa a fost împuşcat de către braconieri, care i-au furat cornul

O imagine rară: acesta este ultimul mascul de rinocer alb nordic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase