Home » Natură » Speciile de pe Pământ dispar de 1.000 de ori mai rapid decât rata naturală

Speciile de pe Pământ dispar de 1.000 de ori mai rapid decât rata naturală

Speciile de pe Pământ dispar de 1.000 de ori mai rapid decât rata naturală
Publicat: 17.07.2018
Atunci când ultimul mascul de rinocer alb a fost eutanasiat la începutul acestui an, a fost confirmată dispariţia uneia dintre cele ai cunoscute subspecii din savană.

Dispariţia este inevitabilă în lumea naturală, unii considerând acesta ca fiind „motorul evoluţiei”. Conform Science Alert, principala problemă este reprezentată de pierderea biodiversităţii. 

Studiile realizate pe specii aflate în pericol de dispariţie sugerează că prin analizarea caracteristicilor lor putem prezice cât de posibilă este dispariţia unei specii. Animalele care au o dimensiune mare, de exemplu, sunt mult mai predispuse la dispariţie decât cele cu o statură mică. Pentru plante, creşterea în apropierea altei plante creşte riscul dispariţiei deoarece plantele înfloresc mai târziu. Ceea ce înseamnă că dispariţia nu are loc întâmplător într-un ecosistem, ci reprezintă efecte disproporţionale ale unor specii similare cu funcţii asemănătoare. 

Deoarece ecosistemele se bazează pe anumite organisme care au anumite roluri, precum polenizarea sau răspândirea seminţelor, iar pierderea unui astfel de grup poate duce la distrugerea mediului. Fosilele arată că nivelul dispariţiilor din prezent este de 1.000 de ori mai rapid decât procesele naturale. Amfibienii sunt extem de sensibili la modificările mediului, rata dispariţiei fiind în acest caz de 45.000 mai rapidă decât procesele naturale. Mare parte dintre aceste dispariţii sunt nedetectate, aşadar nu ştim cu exactitate ce specii dispar.

Vă recomandăm să citiţi şi urmtoarele articole: 

 
 
 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase