Home » Natură » Incendiile din Grecia au fost influenţate de oameni în mai multe moduri

Incendiile din Grecia au fost influenţate de oameni în mai multe moduri

Publicat: 26.07.2018
Grecia este lovită în prezent de multe incendii de pădure, concentrându-se în jurul staţiunii Mati, o destinaţie populară printre turişti aflată în nord-estul Atenei; iar amploarea dezastrului are drept cauză mai mulţi factori, dintre care mulţi au de a face cu activitatea umană.

Fumul nociv s-a răspândit în capitala Greciei şi în regiunile apropiate din bazinul Mediteranei. Mai rău, pompierii greci nu fac faţă, autorităţile cerând ajutor din afară, scrie Earther.

Eclipsa totală de Lună din 27 iulie. Tot ce trebuie să ştii despre cea mai îndelungată eclipsă din acest secol

Conform Mediafax, până acum au murit 79 de oameni şi cel puţin 550 de persoane au fost rănite, estimându-se că numărul decedaţilor va ajunge la 80.

Această parte a Greciei are în mod normal cele mai mari temperaturi din an, conform datelor de la US National Centers for Environmental Information. Temperaturile medii au crescut de când au început măsurătorile, aşa cum s-a întâmplat în multe locuri de pe glob. Zona nu devine numai călduroasă, ci şi mai uscată.

„Vorbind la modul general, în zona mediterană a fost o tendinţă de uscare a atmosferei pe termen lung, iar Grecia a reprezentat un punct fierbinte”, a precizat Colin Kelley, cercetător la International Research Institute for Climate and Society.

Incendiile din Grecia nu se întâmplă în special din cauza schimbării climatice, ci mai degrabă pot avea loc într-o climă schimbată, care permite izbucnirea incendiilor de proporţii.

Mai mult, Panos Giannopoulos, meteorolog grec, a precizat că locul de origine al focurilor era unul de o „frumuseţe excepţională” care s-a schimbat dramatic în ultimele decenii.

„Acum 30 de ani, acesta era un loc pentru vacanţele de vară. Nu foarte multe case, nu departe de capitală. Acum, sunt mult mai multe case şi oamenii trăiesc aici tot anul”, a precizat Giannopoulos.

Altfel spus, oamenii s-au mutat masiv în zonele mai sălbatice unde pot avea loc incendii, infrastructura creată pentru aceştia a accelerat mai mult astfel de evenimente, iar schimbarea climatică a creat condiţiile pentru ca incendiile să se răspândească mai departe într-un timp mai scurt.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Top 10 cele mai faimoase incendii din istorie. O mare capitală europeană a fost predispusă la incendii chiar de la începutul existenţei sale

O eră glaciară recentă a fost declanşată de un incendiu mai devastator decât impactul care a dus la dispariţia dinozaurilor

Incendiul de la Cernobîl ar putea avea efecte? Anunţul Ministerul Mediului

Marele foc din Londra, accidentul ce a produs distrugeri MASIVE şi a fost prezis

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase