Home » Natură » Unele regiuni de la Polul Nord nu mai îngheaţă nici în perioada iernii. Topirea permafrostului poate elibera cantităţi uriaşe de dioxid de carbon în atmosferă

Unele regiuni de la Polul Nord nu mai îngheaţă nici în perioada iernii. Topirea permafrostului poate elibera cantităţi uriaşe de dioxid de carbon în atmosferă

Unele regiuni de la Polul Nord nu mai îngheaţă nici în perioada iernii. Topirea permafrostului poate elibera cantităţi uriaşe de dioxid de carbon în atmosferă
Publicat: 23.08.2018
Secţiuni ale solului din regiunea Arctică nu mai îngheaţă în totalitate nici în perioada iernii. Acest lucru poate duce la eliberarea a sute de tone de gaze cu efect de seră în atmosferă.

Cercetătorii au descoperit că solul din una dintre regiunile cu cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ rămâne umed chiar şi în perioada iernii. Conform Mail Online, în aceste luni solul îngheaţă complet, în mod normal, fiind astfel format permafrostul care nu permite eliberarea cantităţii uriaşe de dioxid de carbon aflată în interiorul său. 

Cercetătorii avertizează că lipsa acestui strat permite dezgheţarea permafrostului şi eliberarea cantităţilor uriaşe de dioxid de carbon şi metan. Cercetătorul rus, dr. Nikita Zimov a trimis o echipă în luna aprilie pentru a fora în stratul exterior al solului din Chersky, Rusia. Micul oraş din nordul Siberiei este considerat unul dintre locurile de pe Pământ cu cele mai scăzute temperaturi. În medie, temperaturile ajung aici iarna la -34 de garde Celsius. 

Aşadar straturile interioare ale solului ar trebui să fie ăngheţate chiar şi în ultimele luni ale primăverii, a declarat dr. Zimov.  În fiecare iarnă stratul de sol exterior din regiunea polară îngheaţă şi se dezgheaţă pe timpul lunilor de vară. Sub acest strat protector se află permafrostul care în mod normal trebuie să rămână continuu îngheţat. Fără acest strat exterior, de protecţie, permafrostul din regiunea polară se poate dezgheţa, avertizează cercetătorii. 

În acest strat îngheţat de sol şi vegetaţie se află 1.500 milioane de tone de carbon, de două ori mai mult decât cel regăsit în atmosferă, în prezent. În urma analizării nucleelor din regiunea Chersky, specialistul Mathias Goeckede a declarat că în urmă cu cinci ani adâncimea zăpezii era dublă. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase