Home » Natură » Geologii au descoperit o legătură străveche între Marea Britanie şi Franţa

Geologii au descoperit o legătură străveche între Marea Britanie şi Franţa

Geologii au descoperit o legătură străveche între Marea Britanie şi Franţa
Publicat: 16.09.2018
Regiunea britanică s-a format în urma coliziunii a trei mase continentale străvechi, conform unei noi cercetări. Anterior, specialiştii au crezut că Anglia, Scoţia, şi Ţara Galilor au fost create de contopirea dintre Avalonia şi Laurentia, în urmă cu 400 milioane de ani.

Geologii din cadrul Universităţii Plymouth consideră că o a treia masă continentală, Armorica , a fost implicată în proces. Descoperirea are la bază studiul proprietăţilor minerale din rocile din Devon şi Cornwall. Conform Phys, geologii au dezvăluit existenţa unei graniţe clare de-a lungul celor două ţări, unele zone nordice având trăsături geologice asemănătoare cu zona Angliei şi Ţării Galilor, în timp ce rocile sudice au asemănări geologice cu cele din Franţa şi Europa. 

Cercetătorii consideră că cercetarea poate explica abundenţa staniului şi a wolframului, din sud-vestul Angliei, metale ce se regăsesc şi în alte zone ale Europei.  „Este o ipoteză cu totul nouă privind modul în care s-a format Marea Britanie. S-a crezut mereu că graniţa naturală dintre Avalonia şi Armonica se află sub cea naturală a Canalului Mânecii. Însă descoperirea noastră sugerează că, deşi nu există o linie naturală, la suprafaţă există o graniţă geologică clară ce separă Cornwall şi Devon de restul Marii Britanii”, a declarat principalul autor al studiului, Dr. Arjan Dijkstra. 

În cadrul cercetării, specialiştii au vizitat 22 de regiuni din Devon şi Cornwall ce au fost expuse în urma fenomenelor geologice, precum erupţiile vulcanice. Ei au prelevat probe de rocă pe care le-au analizat chimic, în laborator, cu ajutorul spectometriei fluorescente cu raze X. 

Apoi rocile au fost dizolvate în acid pentru o analiză complexă a izotopilor, unde specialiştii au observat nivelul a două elemente: stronţiul şi neodim, pentru a înţelege întreaga istorie a rocilor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase