Home » Natură » Schimbările dramatice de la Polul Nord iau amploare. Rocile au început să se „topească”

Schimbările dramatice de la Polul Nord iau amploare. Rocile au început să se „topească”

Publicat: 21.09.2018
Odată cu creşterea temperaturilor de la Polul Nord permafrostul ce s-ar traduce ca teren îngheţat în permanenţă a început să se dezgheţe rapid. Însă permafrostul nu este singurul lucru care se dezgheaţă.

Rocile ce erau anterior acoperite de gheaţă se dizolvă, fiind erodate de acid. Conform Live Science efectul acestei băi de acid ar putea avea un impact puternic asupra climei globale. 

Permafrostul este bogat în minerale, ce sunt eliberate în momentul topirii gheţii. Aceste minerale devin vulnerabile la dezagregarea chimică. Zonele analizate de specialiştii din vestul Canadei arată că dezagregarea s-a produs din cauza acidului sulfuric produs de mineralele sulfuroase eliberate de topirea permafrostului. 

Un alt tip de eroziune chimică ce are loc natural este provocată de acidul carbonic ce dizolvă, de asemenea, rocile arctice. În cazul eroziunii cu acid sulfuric, în atmosferă sunt eliberate cantităţi mari de dioxid de carbon

Schimbările dramatice au loc în zona Arctică, în mare parte din cauza creşterii temperaturilor de două ori mai repede decât în alte zone de pe Pământ. Stratul de gheaţă de la suprafaţa apei se subţiază rapid ceea ce reduce capacitatea de reflexie a razelor solare. Pe uscat permafrostul remodelează peisajul. 

Conform studiilor anterioare, în permafrost se află 1.400 miliarde de tone de carbon. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase