Home » Natură » Savanţii au scos la iveală un efect catastrofal al topirii gheţii de la Polul Nord. ”Vor exista consecinţe drastice”

Savanţii au scos la iveală un efect catastrofal al topirii gheţii de la Polul Nord. ”Vor exista consecinţe drastice”

Savanţii au scos la iveală un efect catastrofal al topirii gheţii de la Polul Nord. ”Vor exista consecinţe drastice”
Publicat: 19.10.2018
Un nou studiu a scos la iveală că fitoplanctonul, plante acvatice de dimensiuni microscopice, se extinde în zone din Oceanul Arctic care până acum erau lipsite de microorganismele acvatice.

Deşi exploziile de fitoplancton nu au apărut în trecut în zona studiată, microorganismele erau prezente în bazinul central al Arcticii în număr redus. De asemenea, studiul a arătat că productivitatea fitoplanctonului, rata cu care organismele transformă lumina solară în energie, creşte în timpul „exploziilor de primăvară”, scrie Science Daily.

Noul studiu, condus de Sophie Renaut de la Universitatea Laval din Quebec, Canada, s-a bazat pe imaginile culese din satelit şi a ajuns la concluzia că dacă gheaţa de la Polul Nord va continua să scadă în volum, fitoplanctonul s-ar extinde şi mai la nord.

„Dacă gheaţa dispare în întregime vara, vor fi consecinţe pentru expansiunea fitoplanctonului”, a precizat Renaut, care împreună cu echipa sa au publicat un studiu în revista Geophysical Research Letters. „Nu putem prezice cu exactitate cum va evolua, dar suntem siguri că vor exista consecinţe drastice pentru întregul ecosistem”, a adăugat cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oceanul Arctic capătă o culoare verde într-un ritm dramatic, iar acum savanţii au aflat de ce. ”Ce se întâmplă în Arctic nu rămâne în Arctic”

Descoperire alarmantă a cercetătorilor: Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheaţă până în 2040

Savanţii au pus la cale un plan ambiţios de a reîngheţa Oceanul Arctic

Încă un element care poate duce la topirea accelerată a gheţii arctice a fost descoperit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase