Home » Natură » Conform unui studiu inedit, şobolanii de oraş mănâncă mai bine decât cei din mediul rural

Conform unui studiu inedit, şobolanii de oraş mănâncă mai bine decât cei din mediul rural

Conform unui studiu inedit, şobolanii de oraş mănâncă mai bine decât cei din mediul rural
Publicat: 19.10.2018
Un cercetător de la Universitatea Trent din Canada şi altul de la Universitatea Manchester din Marea Britanie au găsit dovezi care atestă că şobolanii care trăiesc în oraşe au o dietă mai bogată decât cei care trăiesc la ţară.

În lucrarea publicată recent în Proceedings of the Royal Society B, Eric Guiry şi Michael Buckley au descris în detaliu analizele izotopice efectuate asupra şobolanilor care au trăit în Toronto între anii 1790 şi 1890, scrie Phys.

În afară de accesul mai bun la hrană, şobolanii de oraş nu sunt nevoiţi să-şi împartă resursele cu alte animale. De asemenea, oraşele oferă un adăpost mai bun împotriva vremii şi altor factori de mediu. Guiry şi Buckley precizează că, în ciuda faptului că oamenii au o istorie lungă de convieţuire cu aceste rozătoare, se cunosc foarte puţine despre modul de viaţă al lor. De aceea, savanţii au realizat un studiu care acoperă o perioadă de 100 de ani şi include şobolani din mai multe regiuni din interiorul oraşului Toronto (Canada) şi din jurul lor.

Experţii au obţinut mostre de şobolani de la diferite muzee, universităţi şi alţi arheologi care lucrează în zonă. Prima dată au realizat un studiu molecular al şoarecilor, dând la o parte tot ce nu era specia urmărită, anume Rattus norvegicus. Au folosit analize de izotop de carbon şi azot pentru a studia proteinele din oasele rozătoarelor, oferindu-le astfel o reprezentare precisă a dietei şobolanilor din secolul al XIX-lea din oraşul canadian.

S-a descoperit că şobolanii care trăiau în oraşe aveau o dietă mai omogenă şi mai stabilă decât cei din zona rurală. De asemenea, nu conta despre ce parte din oraş era vorba. S-a observat că şobolanii consumau şi o cantitate însemnată de carne. Contrastând această imagine, rozătoarele din mediul rural aveau o dietă extrem de limitată care conţinea foarte puţină carne sau deloc. Guiry şi Buckley au sugerat că parte din problema şobolanilor de la ţară era competiţia pentru hrană cu alte animale.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

„Super-şobolanii” mutanţi invadează oraşele. Cum explică oamenii de ştiinţă acest fenomen?

Un grup de cercetători a descoperit metoda de salvare a recifurilor de corali: uciderea şobolanilor

A fost nevoie de 200 de ani şi câini antrenaţi special pentru a eradica şoarecii de pe o insulă cunoscută

Controversatul medic italian Sergio Canavero a efectuat cu succes un transplant de cap la şobolani. Pe oameni poate fi ”mai rău decât moartea”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase