Home » Natură » Un supervulcan din Europa s-ar afla într-un ciclu de acumulare, anterior unei erupţii

Un supervulcan din Europa s-ar afla într-un ciclu de acumulare, anterior unei erupţii

Un supervulcan din Europa s-ar afla într-un ciclu de acumulare, anterior unei erupţii
Publicat: 17.11.2018
Au trecut aproape 500 de ani de când vulcanul italian Campi Flegrei a erupt, însă noi cercetări arată că supervulcanul este din nou activ.

Pentru cei 1,5 milioane de locuitori ai regiunii Napoli ce trăiesc pe versanţii vulcanului, ultimele descoperiri nu reprezintă un pericol iminent, însă cercetarea arată că vulcanul s-ar afla într-un nou ciclu de magmă ce ar pute avea consecinţe devastatoare.

„Am descoperit că sistemul de sub vulcan ce alimentează Campi Flegrei se află, în prezent, într-o fază de acumulare ce ar putea culmina cu o erupţie vulcanică masivă”, a explicat echipa de cercetători.

Science Alert scrie că echipa de specialişti a examinat 23 de erupţii ale vulcanului ce au avut loc de-a lungul istoriei. Cea mai recentă dintre ele, după cum afirmă vulcanologul Francesca Formi din cadrul Universităţii din Singapore, a durat opt zile şi a avut loc în 1538. Aceasta a dus la apariţia unui nou munte numit „Monte Nuovo”.

Conform analizelor chimice realizate de cercetători asupra rocilor, mineralelor şi bucăţilor de sticlă vulcanică din două erupţii majore ce au avut loc în urmă cu aproximativ 39.000 de ani, plus alte 21 de erupţii minore, starea magmei din interiorul supervulcanului ar putea reintra într-o nouă fază de acumulare ce precedă o posibilă erupţie.

„Informaţiile noastre arată că cea mai recentă erupţie a lui Monte Nuovo este caracterizată de o structură diferită a magmei decât cea ce a alimentat fazele iniţiale ale erupţiei”, scriu autorii. „Credem că această erupţie reprezintă o schimbare a condiţiilor în care era stocată magma, unde cantităţi considerabile de substanţe volatile au început să se separe în interiorul vulcanului”, au adăugat ei.

Cu alte cuvinte, tipul de magmă ce a erupt din Monte Nuovo, ce avea un  conţinut ridicat de dioxid de carbon, a mai fost observat anterior in cadrul activităţii lui Campi Flegrei. Specialiştii susţin că aceste procese fizice şi chimice pot dura o perioadă îndelungată, însă supervulcanul trebuie ţinut sub observaţie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Unul dintre cei mai periculoşi SUPERVULCANI din lume dă semne de activitate. Ar fi catastrofal dacă ar erupe

Este supervulcanul din Italia pe punctul de a erupe? Cercetătorii au descoperit sursa magmei din Campi Flegrei

Experţii avertizează că supervulcanul din Italia este mai aproape de erupţie decât se credea anterior. Milioane de persoane pot fi afectate

Vulcanologii ar putea acoperi orasul Napoli cu rauri de lava

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase