Home » Natură » Inovaţie sau inconştienţă? Cercetătorii doresc să modifice compoziţia atmosferei pentru a opri încălzirea globală

Inovaţie sau inconştienţă? Cercetătorii doresc să modifice compoziţia atmosferei pentru a opri încălzirea globală

Inovaţie sau inconştienţă? Cercetătorii doresc să modifice compoziţia atmosferei pentru a opri încălzirea globală
Publicat: 27.11.2018
Un program de reducere a captării căldurii de Pământ prin eliberarea aerosolilor în atmosferă din avioanele aflate la altitudine ridicată este posibil din punct de vedere tehnic, ieftin şi greu să rămână secret.

Acestea sunt descoperirile cheie ale unui nou studiu publicat pe 22 noiembrie în Environmental Research Letters, care a analizat capacităţile şi costurile mai multor metode de a elibera sulfaţi în partea inferioară a stratosferei (circa 20.000 metri altitudine), metodă cunoscută drept SAI (stratospheric aerosol injection), scrie Phys.

„Geoingineria solară este deseori descrisă ca fiind rapidă, ieftină şi imperfectă”, a precizat Gernot Wagner de la John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences din cadrul Harvard, coautor al studiului.

„Deşi nu facem nicio judecată cu privire la dezirabilitatea programului, aratăm că începerea ipotetică a acestuia în 15 ani de acum, chiar dacă este foarte nesigur şi ambiţios, ar fi tehnic posibil dintr-o perspectivă ce ţine de inginerie. Ar fi şi foarte ieftin, cu 2-2,5 miliarde de dolari pe an în primii ani”, a adăugat cercetătorul.

Pentru a elibera aerosolii, va fi nevoie de avioane noi, numite SAIL (SAI Lofter), pentru că „niciun alt avion nu are combinaţia de altitudine şi capacitate de transportare cerută”, a precizat Wake Smith, alt coautor al studiului de la Yale College şi Boeing.

Echipa a estimat că preţul va fi mai mic de 2 miliarde de dolari plus 350 de milioane de dolari pentru modificarea motoarelor existente.

În primul an, va exista o flotă de opt astfel de aparate de zbor, iar după 15 ani vor fi aproape 100 de avioane. Flota va avea puţin peste 4.000 de misiuni în primul an, iar în anul 15 vor fi peste 60.000 de misiuni.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Încălzirea globală se va resimţi peste doar 10 ani. Efectele vor fi devastatoare

Ultima şansă a umanităţii pentru combaterea încălzirii globale ar putea duce la distrugerea planetei

Trump pune sub investigaţie amănunţită cercetările cu privire la încălzirea globală. Investigatorii vor fi numiţi politic. ”Orice este subiectul verificării”

Un plan ”nebunesc” ar putea ajuta la salvarea Antarcticii şi a întregii planete

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase