Home » Natură » Albinele lucrătoare, ”rebele”, depun ouă atunci când regina nu este în preajmă

Albinele lucrătoare, ”rebele”, depun ouă atunci când regina nu este în preajmă

Albinele lucrătoare, ”rebele”, depun ouă atunci când regina nu este în preajmă
Publicat: 29.12.2018
În cadrul unei colonii de albine europene „Apis mellifera”, doar regina depune ouă, ce eclozează, iar albinele lucrătoare ce menţin stupul îngrijesc şi puii. Dar în anumite momente stupul rămâne fără regină, atunci albinele profită de ocazia pentru a putea depune propriile ouă.

Conform Science News, comportamentul oportunist al albinelor a fost descoperit în 2012 de către cercetătorii Universităţii Krakow din Polonia. Atunci când nu este nicio regină în preajmă pentru a elibera chimicale care inhibă creşterea ovariană a albinelor, „lucrătoarele rebele” pot depune ouă.

Din moment ce lucrătoarele nu se împerechează precum regina, ele pot naşte doar masculi ce devin apoi parteneri pentru noua regină. Înlocuirea unei regine are loc atunci când mai multe albine se luptă până când doar una supravieţuieşte şi devine regină. Albinele lucrătoare rebele au şi un comportament mai aventuros, decât cele normale, conform studiului.

Atunci când cercetătorii au urmărit albinele crescute fără regină, 21-39% dintre acestea au zburat în alte coloni, în comparaţie cu 3-8% dintre albinele lucrătoare normale. Cercetătorii consideră că aceasta ar putea fi o cale prin care duc în alte stupuri ouăle pentru a fi cresute de alte coloni, fiind o formă de „parazitism reproductiv”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Albinele şi viespile au o capacitate asemănătoare cu cea a omului

De ce urâm viespile, dar iubim albinele?

Un aspect interesant despre ”viaţa secretă” a albinelor a fost scos la iveală

Creierul uman şi coloniile de albine urmează aceleaşi reguli

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase