Home » Natură » Trăsătura uimitoare a furnicilor ”Dracula”: într-un fel, îşi merită numele şi reputaţia – VIDEO

Trăsătura uimitoare a furnicilor ”Dracula”: într-un fel, îşi merită numele şi reputaţia – VIDEO

Trăsătura uimitoare a furnicilor ”Dracula”: într-un fel, îşi merită numele şi reputaţia – VIDEO
Publicat: 16.12.2018
Furnica Dracula, Mystrium camillae, îşi poate mişca manibulele la viteze de până la 90 de m/s, potrivit unei noi cercetări, fiind cea mai rapidă mişcare cunoscută a unui organism.

„Acceleraţiile ridicate ale lui Mystrium sunt necesare pentru comportamente de apărare sau prădare”, au scris cercetătorii în noul studiu publicat în jurnalul Royal Society Open Science.

„Furnicile sunt fascinante pentru că mandibulele lor sunt neobişnuite”, a precizat Andrew Suarez de la University of Illinois, care a condus acest studiu împreună cu Fredrick J. Larabee, savant la Smithsonian National Museum of Natural History şi Adrian A. Smith de la North Carolina Museum of Natural Sciences. „Chiar şi printre furnicile care îşi amplifică forţa fălcilor, furnicile Dracula sunt unice: în loc să folosească trei părţi diferite pentru avânt, prindere şi braţe, acestea sunt incluse în mandibulă”, a adăugat Suarez.

Mai mult, spre deosebire de alte furnici, care îşi închid mandibulele dintr-o poziţie deschisă, furnicile Dracula şi le mişcă prin apăsarea vârfurilor unul de celălalt, creând presiune până când o mandibulă alunecă peste cealaltă, într-un mod similar cu modul în care un om pocneşte din degete, scrie Phys.

„Furnicile folosesc această mişcare pentru a ataca alte artropode sau a se apăra”, a mai menţionat Suarez.

„Savanţii au descris multe mecanisme de mişcare la furnici, dar nimeni până acum nu a ştiut vitezele relative ale acestor mecanisme”, a precizat Larabee. „A trebuit să folosim camere incredibil de rapide pentru a vedea toată mişcarea. De asemenea, am folosit tehnologie de imagistică cu raze X pentru a putea vedea anatomia lor în trei dimensiuni, pentru a o înţelege mai bine”, a adăugat acesta.

Mai mult, echipa a efectuat simulări computerizate ale mişcărilor mandibulei a diferitelor caste de furnici Dracula pentru a vedea modul în care forma şi trăsăturile structurale ale mandibulei au afectat forţa mişcărilor.

„Descoperirea noastră principală este că aceste fălci au cea mai rapidă mişcare din lumea animală”, a adăugat Larabee.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Furnicile ce îşi decorează muşuroaiele cu capetele inamicilor – VIDEO

Furnicile pot fi transformate în super-soldaţi

O nouă specie de furnici ”kamikaze” îşi explodează intestinele pe inamici pentru a apăra muşuroiul

VIDEO fascinant din natură! Furnicile ”paramedici”, primele insecte ce îşi salvează şi tratează camarazii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase