Home » Natură » Cu ajutorul modificării genetice ar putea fi create roşii iuţi

Cu ajutorul modificării genetice ar putea fi create roşii iuţi

Publicat: 14.01.2019
Roşiile ar putea fi modificate genetic pentru a produce varietăţi iuţi, sugerează o nouă cercetare.

Oamenii de ştiinţă cred că pot modifica genele din roşie pentru ca acestea să producă capsaicină, ingredient activ ce conferă ardeilor gustul iute, scrie Independent. „Modificarea modelului genetic al capsaicinei din roşie ar putea face ca producerea compusului să fie mult mai ieftină şi rapidă, ce ar putea avea aplicaţii foarte interesante”, a declarat principalul autor al studiului Agustin Zsogon.

Scopul acestei modificări nu este ca roşiile iuţi să fie disponibile în supermarketuri, ci pentru producerea la scală largă a capsaicinei. Substanţa iute are multe utilităţi, de la cele nutriţionale la antibiotice, fiind regăsită în majoritatea analgezicelor. Ardeii iuţi şi roşiile au evoluat dintr-un strămoş comun, în urmă cu 19 milioane de ani.

Cercetătorii ce au secvenţiat genomul roşiei au descoperit că încă deţine genele necesare pentru producerea capsaicinelor dar îi lipseşte abilitatea de activare a lor.

„În teorie, ai putea utiliza aceste gene pentru producerea capsaicinei în roşii. Având în vedere că nu avem date concludente privind structura capsaicinei din roşie, trebuie să încercăm metode alternative”, a declarat Zsogon.

„Una dintre ele este să activăm câte o genă pe rând şi să observăm ce se întâmplă, ce compus este produs”, a adăugat el. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Şi preistoricii modificau genetic plantele. Iată 10 fructe şi legume foarte consumate de noi toţi, pe care nu le-am fi avut astăzi fără ajutorul ingineriei genetice

Plantele modificate genetic – o soluţie pentru viitor?

Fructele şi legumele din trecut aveau un aspect complet diferit de cele din prezent. Iată 10 exemple ale modificării genetice

Cum îşi vor recăpăta gustul fructele şi legumele? Tehnologia ce va revoluţiona agricultura

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase