Home » Natură » Carcasele conservate ale unor animale descoperite într-un lac subteran din Antarctica

Carcasele conservate ale unor animale descoperite într-un lac subteran din Antarctica

Carcasele conservate ale unor animale descoperite într-un lac subteran din Antarctica
Publicat: 23.01.2019
Cercetătorii din Antarctica au descoperit, conservate, carcasele unor mici vietăţi, îngropate la 1.066 de metri adâncime într-un lac subteran.

Anul acesta, specialiştii au reuşit, să foreze, în premieră, în gheaţa aflată deasupra lacului. Conform Mail Online, cercetările preliminarii arătau că aici există semne de viaţă.

Jurnalul Nature scrie că specialiştii au descoperit rămăşiţe de crustacee şi o tardigradă în adâncurile îngheţate. Ei consideră că aici ar putea exista mult mai multă viaţă. Descoperirea animalelor „a fost complet neaşteptată”, a declarat David Harwood, micropaleontolog din cadrul Universităţii din Nebraska.

Echipa nu este încă sigură cum au ajuns creaturile în lac, dar una dintre teorii este că sunt locuitori ai iazurilor şi râurilor din Munţii Transantarctici, aflaţi la 50 de kilometri depărtare de lac, ce au fost transportaţi în timpul perioadelor călduroase din urmă cu 10.000-120.000 de ani. Atunci când a apărut climatul rece, animalele au rămas captive în gheaţă.

Lacul subglaciar Mercer măsoară aproximativ 160 de metri pătraţi şi a fost descoperit în urmă cu aproximativ zece ani prin intermediul imaginilor funrizate de sateliţi. Echipa de specialişti plănuieşte să secvenţieze ADN-ul din carcase pentru a vedea dacă animalele erau de apă dulce sau sărată. De asemenea, datele ar mai putea dezvălui dacă au supravieţuit mediului subacvatic îngheţat.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire remarcabilă într-un lac aflat sub stratul de gheaţă al Antarcticii. Ar putea ajuta la detectarea vieţii pe alte planete

Antarctica ascunde secretele vieţii din lacul Vostok

Mii de lacuri albastre ciudate au apărut pe suprafaţa Antarcticii

Un lac ascuns de un milion de ani va fi explorat de oamenii de ştiinţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase