Home » Natură » Celebrul ”Marele Val”, un val neobişnuit de mare comparativ cu cele din jur, a fost creat în laborator. Experimentul scoate la iveală un fenomen cu potenţial catastrofal

Celebrul ”Marele Val”, un val neobişnuit de mare comparativ cu cele din jur, a fost creat în laborator. Experimentul scoate la iveală un fenomen cu potenţial catastrofal

Celebrul ”Marele Val”, un val neobişnuit de mare comparativ cu cele din jur, a fost creat în laborator. Experimentul scoate la iveală un fenomen cu potenţial catastrofal
Publicat: 27.01.2019
O echipă de cercetători de la universităţile Oxford şi Edinburgh a recreat pentru prima dată valul celebru Draupner din Marea Nordului, apărut în 1995.

Valul Draupner a fost una dintre primele observaţii confirmate ale unui „val ciudat” (freak wave). A fost observat pe 1 ianuarie 1995 în Marea Nordului cu ajutorul măsurătorilor efectuate de platforma petrolieră Draupner. Aceste valuri sunt neobişnuit de mari comparativ cu valurile din jur. Sunt dificil de prezis şi apar deseori fără niciun avertisment, ceea ce le face periculoase, fiind atribuite deseori cauzelor probabile pentru catastrofele marine precum scufundarea vaselor, scrie Phys.

Echipa de cercetători şi-a propus să reproducă valul Draupner în condiţii de laborator pentru a înţelege modul de formare al acestora în oceane. Au reuşit reconstituirea prin crearea a două mici grupuri de valuri şi prin variaţia unghiului de interacţiune – unghiul la care traiectoriile celor două grupuri intră în contact. Unghiul de interacţiune a celor două grupuri s-a dovedit a fi un element cheie în reconstituirea valului. Cercetătorii au găsit că valul apărea atunci când unghiul dintre cele două grupuri era de circa 120 de grade.

„Nu doar observaţia aceasta de laborator dezvăluie modul în care valul Draupner s-ar fi putut forma, ci şi prezintă natura  şi semnificaţia ruperii valurilor în condiţiile mării. Ultima are implicaţii majore, ilustrând un comportament al valurilor necunoscut până acum, care diferă semnificativ de înţelegerea standard a ruperii valurilor oceanelor”, a precizat Ton van der Bremer de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului.

Spre uimirea cercetătorilor, valul creat de ei seamănă foarte mult cu „Marele Val al Kanagawa”, cunoscut simplu şi ca „Marele Val”, un desen publicat în secolul al XIX-lea de artistul japonez Katsushika Hokusai. Imaginea ilustrează un val enorm care ameninţă trei bărci de pescuit şi turnurile de pe Muntele Fuji care apare pe fundal. De asemenea, valul din laborator seamănă şi cu fotografii ale unor valuri din ocean, sugerând că ocurenţa acestuia este mare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O femeie a fost lovită cu o asemenea forţă de un val încât i-a rupt o arteră

Cel mai mare tsunami din istorie a lovit Alaska

Cercetătorii au descoperit un lac sub ocean. Cei care înoată acolo nu se mai întorc

De ce râurile se umflă la mult timp după trecerea unui uragan?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase