Home » Natură » Cum vede o pasăre? O cameră unică le permite cercetătorilor să vadă lumea prin ochii păsărilor şi este mai spectaculoasă decât cea văzută de om – FOTO

Cum vede o pasăre? O cameră unică le permite cercetătorilor să vadă lumea prin ochii păsărilor şi este mai spectaculoasă decât cea văzută de om – FOTO

Publicat: 27.01.2019
Cercetătorii suedezi au reconstituit modul în care păsările văd lumea folosind o cameră specială. Lumea văzută prin ochii păsărilor scoate la iveală diferenţe semnificative între vederea acestora şi vederea omului.

În timp ce vederea colorată a omului se bazează pe trei culori primare: roşu, verde şi albastru, păsările pot vedea şi în lumină ultravioletă, relatează Daily Mail.

Acest mod de a vedea le permite să detecteze şi obiectele camuflate. „Ceea ce pare o masă haotică verde pentru om sunt frunze uşor de distins pentru pasăre”, a precizat Dan-Eric Nilsson, profesor la Lund University şi autorul principal al studiului. „Nimeni nu ştia asta până la studiul de faţă”.

Pentru păsări, părţile superioare ale frunzelor par mult mai deschise în ultraviolet. Partea de jos a acestora este foarte întunecată. În acest mod, structura tridimensională a frunzişului este evidentă pentru păsări, ceea ce ajută la navigat şi la descoperirea prăzii.

Spre deosebire, oamenii nu percep ultravioletul şi văd frunzişul în verde; culoarea primară unde contrastul este cel mai rău.

Proiectul este primul de acest fel în care cercetătorii au reuşit să imite vederea păsărilor cu un grad ridicat de precizie.

Pentru a crea imaginile, au construit o cameră echipată cu filtre rotative şi alte filtre speciale, ceea ce face posibilă vederea lumii prin ochii altor animale.

Credit: Cynthia Tedore

În acest caz, camera imită cu un grad ridicat de acurateţe sensibilitatea la culori a celor patru tipuri diferite de conuri din retinele păsărilor.

„Am descoperit ceva ce este probabil foarte important pentru păsări şi vom continua să scoatem la iveală modul în care realitatea apare la alte animale”, a afirmat Nilsson. „Putem avea noţiunea că ceea ce vedem este realitatea, dar este o realitate umană. Alte animale trăiesc în alte realităţi, iar acum putem vedea prin ochii lor şi putem afla multe secrete. Realitatea este în ochiul celui ce o vede”, a adăugat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou tip de vedere 3D a fost descoperit la călugăriţe

Omul cu super-vedere: în urma unei operaţii, un bărbat vede lucruri inaccesibile oamenilor de rând (FOTO)

Defectele de vedere din copilărie pot afecta funcţiile creierului

Dacă ai aceste caracteristici, înseamnă că eşti o persoană puternică din punct de vedere mental

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase