Home » Natură » Specialiştii ce forau în adâncurile Antarcticii au doborât un record mondial

Specialiştii ce forau în adâncurile Antarcticii au doborât un record mondial

Specialiştii ce forau în adâncurile Antarcticii au doborât un record mondial
Publicat: 29.01.2019
Atunci când au început să foreze în adâncurile stratului de gheaţă din Antarctica, specialiştii nu se aşteptau să doboare un record mondial. Scopul misiunii era de prezicere a modului în care zona se va transforma în următorii ani din cauza schimbărilor climatice.

Cercetătorii au realizat planul proiectului, denumit BEAMISH, în ultimii 20 de ani. Conform Live Science, pe 8 ianuarie 2019, după 63 de ore de foraj continuu cu ajutorul unei sfreder cu apă caldă, au putut sparge baza gheţarului Rutford din vestul Antarcticii.

Echipa a ajuns la o adâncime record de 2.152 de metri şi a amplasat instrumente prin gaură pentru a înregistra presiunea apei, temperatura gheţii şi defomările acesteia.

Atât în Antarctica, cât şi în Groenlanda, stratul de gheaţă s-a topit într-un ritm accelerat din cauza încălzirii climei. Specialiştii sunt însă nesiguri ce se va întâmpla în viitor, cât de multă gheaţă se va topi şi cât de mult va creşte nivelul apelor de pe glob.

Prin forarea în adâncurile calotei glaciare din Antarctica, echipa doreşte să înţeleagă momentul în care gheaţa din această zonă s-a topit în acelaşi ritm.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Antarctica, un continent cu păduri şi dinozauri

Descoperire remarcabilă într-un lac aflat sub stratul de gheaţă al Antarcticii. Ar putea ajuta la detectarea vieţii pe alte planete

Urmele unui continent străvechi au fost descoperite sub stratul de gheaţă din Antarctica

În Antarctica au fost descoperite singurele fiinţe capabile să supravieţuiască în spaţiu!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase