Home » Natură » Un ponton părăsit de pe Dunăre a devenit refugiu pentru raţele sălbatice

Un ponton părăsit de pe Dunăre a devenit refugiu pentru raţele sălbatice

Publicat: 29.01.2019
În jurul unui ponton abandonat pe malul Dunării, din Galaţi, s-a format o colonie de raţe sălbatice, iar păsările sunt o o atracţie pentru cei care se plimbă pe faleză şi care le oferă hrană. Specialiştii atrag atenţia că raţele sunt în pericol din cauza unor alimente aruncate în apă şi a vânătorilor.

Construit în 2010 cu bani de la Ministerul Turismului, pontonul de pe faleza gălăţeană trebuia să fie un port pentru ambarcaţiuni uşoare. Construcţia care a costat aproximativ 800.000 de euro a fost abandonată, ulterior, din cauza numărului mic de ambarcaţiuni şi a sloiurilor de gheaţă care au afectat structura de rezistenţă a pontonului.

Construcţia nu este folosită, în prezent, şi riscă să se scufunde în Dunăre, deoarece Primăria nu vrea să investească în reparaţii, însă raţele sălbatice reprezintă o atracţie pentru turişti şi localnici.

Cele câteva sute de raţe sălbatice au ales să ierneze în jurul pontonului părăsit deoarece locul nu este vizitat de oameni şi le oferă adăpost împotriva frigului, iar apa Dunării îngheaţă foarte greu, în comparaţie cu bălţile şi lacurile, au afirmat specialiştii.

„Raţele sălbatice caută adăpost. Fenomenele meteo din ultima perioadă, mă refer la ploaia îngheţată, le-au făcut să se adune în grupuri mari şi să părăsească temporar lacurile pe care se hrăneau de regulă. Raţa mare este o specie parţial migratoare, asta înseamnă că unele exemplare rămân peste iarnă la noi, la ele se adaugă şi altele care migrează. Vin la Dunăre pentru că Dunărea e apă curgătoare, îngheaţă mult mai greu şi aici au şanse mai mari să-şi găsească hrană…. Ele s-au adunat lângă pontonul de ambarcaţiuni deoarece le oferă puţin adăpost împotriva frigului, dar şi pentru că în zona aceea oamenii au acces mai uşor către mal şi le oferă hrană”, a explicat Mihaela Cristescu, şeful Secţiei Muzeu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi.

Aceasta atrage atenţia oamenilor să nu hrănească raţele sălbatice cu pâine deoarece produsele de patiserie le fac rău păsărilor.

„Noi le putem ajuta hrănindu-le, însă, atenţie, sub nicio formă nu trebuie să le oferim pâine, produse derivate din pâine sau patiserie, le putem face mai mult rău. Trebuie să le oferim bucăţi mici de salată, varză, legume, bucăţele de fructe, boabe de porumb sau grâz integral. Iarăşi nu este indicat să ne apropiem prea mult de ele pentru că se pot învăţa cu prezenţa umană, ceea ce ulterior le va fi dăunător. Ideea este să le oferim mâncarea şi să ne retragem, le putem observa de la distanţă”, a precizat Mihaela Cristescu.

De cealaltă parte, gălăţenii sunt încântaţi de spectacolul oferit de raţele sălbatice şi vin în fiecare zi pe faleza Dunării ca să le admire.

„Dau frumos în natură, ele vin iarna la noi. S-au aciuat, dar e cineva care se ocupă în mod special de alimentaţia lor… Venim să facem mişcare, să admirăm Dunărea şi raţele sălbatice”, a afirmat un trecător.

Colonia de raţe formată pe malul Dunării a atras şi câţiva vânători care au tras cu puşca după păsări, în ciuda faptului că legea nu le permite să vâneze în zonă.

„Ieri (duminică – n.r.) au tras unii, eram pe faleză, erau cu barca şi au tras cu arma. Nu să le sperie, să le împuşte, să le mănânce. Am auzit împuşcături, acum asta e… În ţara în care fiecare face ce vrea, nu e de mirare că s-a întâmplat asta. Este doar regretabil”, a declarat un gălăţean.

Raţele ar trebui să stea pe malul Dunării până la primăvară, însă pot pleca oricând dacă sunt deranjate de oameni sau dacă apa va îngheţa.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase