Home » Natură » Cadavrul unei balene care seamănă cu o bezea ”bântuie” coasta hawaiiană şi contrariază specialiştii

Cadavrul unei balene care seamănă cu o bezea ”bântuie” coasta hawaiiană şi contrariază specialiştii

Cadavrul unei balene care seamănă cu o bezea ”bântuie” coasta hawaiiană şi contrariază specialiştii
Publicat: 07.02.2019
Corpul caşalotului care arată ca cea mai mare bezea din lume a plutit în ultima lună pe lângă plajele din Oahu, Hawaii. Acum, savanţii profită de apropierea cadavrului de mal pentru a afla mai multe despre aceste mamifere.

Autorităţile au încercat până acum să îndepărteze de două ori cadavrul de mal, de la apariţia acestuia pe 10 ianuarie. „Ideea este că rechinii se hrănesc cu ele, iar dacă se apropie de plajă, pot atrage rechinii în zonele unde înoată oamenii”, a precizat Kristi West, directoare la Institute of Marine Biology din Hawaii.

Dar corpul s-a reîntors la mal, iar autorităţile au decis să lase caşalotul acolo unde a eşuat, pe o plajă izolată din partea de vest a Oahu, scrie Live Science.

Albul deschis al cadavrului sugerează o stare avansată de descompunere. „Când balenele trăiesc şi sunt bine, nu ai vedea albul”, a precizat cercetătoarea. În interiorul cadavrului, gazele eliberate fac ca abdomenul să se umfle – „acest lucru explică aspectul de balon”, a adăugat West.

Balenele moarte, aflate în stare avansată de descompunere, nu reprezintă prima opţiune de studiu. Nu doar că sunt urât mirositoare şi dezgustătoare, ci şi „nu se pot face toate testele pe care le putem face pe o balenă care a murit de puţin timp”, mai spune West. 

Totuşi, echipa acesteia doreşte să afle cât mai multe despre animal, inclusiv motivul morţii. Savanţii au efectuat o necropsie la abdomenul cetaceului, dorind să vadă conţinutul stomacului. Nu s-au găsit resturi de plastic, un element cunoscut pentru efectul dăunător asupra vieţuitoarelor marine. De fapt, stomacul era chiar gol, ceea ce poate însemna că animalul era bolnav atunci când a murit. O mare parte din energia unei balene este dedicată vânatului, având nevoie de aproape o tonă de hrană în fiecare zi. Dacă balena era bolnavă, nu ar fi avut energie să vâneze.

Caşalotul avea o lungime de aproximativ 16,7 metri, aproape maximul pentru un mascul din această specie. West şi echipa ei vor continua să examineze oasele, pentru a determina dacă a fost lovită de un vapor. Până acum însă, oasele nu au fost suficient de expuse în urma descompunerii pentru a se efectua o analiză riguroasă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Momentul uimitor în care două balene salvează o femeie scafandru de un rechin-tigru – VIDEO

Din misterele naturii: a fost surprins „cântecul magic” al balenei cu cocoaşă (AUDIO)

Wikie, prima balenă ucigaşă din lume care ”vorbeşte” şi numără până la trei

O cantitate uriaşă de plastic a fost descoperită în burta unei balene eşuate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase