Home » Natură » Berzele se întorc în România, iar unele au şi cuiburi noi

Berzele se întorc în România, iar unele au şi cuiburi noi

Berzele se întorc în România, iar unele au şi cuiburi noi
Publicat: 16.03.2019
Berzele au început să revină în România, din 12 martie, informează Societatea Ornitologică Română (SOR), care anunţă că păsările migratoare au găsit în ţara noastră şi cuiburi noi.
„Peste 100 de familii de berze albe au locuinţe noi sau renovate, ca urmare a semnalărilor primite cu ajutorul aplicaţiei de telefon mobil „Uite Barza!”, în doar 2 ani de la lansarea ei oficială”, informează SOR printr-un comunicat de presă. 

Potrivit sursei, procedura este simplă – utilizatorii aplicaţiei semnalează cuiburile de barză localizate pe stâlpi ai reţelelor electrice în poziţii care prezintă riscuri, SOR analizează şi livrează toate datele spre companiile E-Distribuţie, iar cuiburile sunt înălţate, amplasate sau refăcute, astfel încât păsările să nu fie în pericol de electrocutare. 

„Cred că aici se vede cel mai bine cât de importantă este aplicaţia, care este impactul ei major în protejarea berzelor albe – la începutul fiecărui nou sezon de cuibărit. Utilizatorii ne semnalează din luna iulie unde sunt cuiburile care au probleme, iar noi mergem toamna cu statistica spre partenerii noştri de la Enel. Reprezentanţii companiilor de distribuţie sunt singurii care au voie să urce pe stâlpii de electricitate, cei care pot monta suportul de cuib. Anul acesta, prima semnalare de stoluri de berze am avut-o pe 12 martie, dată la care deja erau montate noi suporturi metalice pentru cuiburi de angajaţii companiilor de distribuţie ale Enel în România”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR. 
 
Un cuib de barză albă este alcătuit din crengi, pământ, cârpe, hârtii şi poate ajunge şi la greutatea de o tonă. Nu este casă doar pentru berze, ci adăposteşte şi alte specii de păsări de mici dimensiuni care încap lejer printre crengile cuibului. Riscul cel mai mare pentru berze apare atunci când puii coboară din cuib şi ating firele neizolate sau când chiar cuibul atinge firele neizolate, produce un scurt circuit şi ia foc. Pentru a evita acest lucru, au fost amplasate până acum peste 700 de suporturi metalice pentru cuiburi de barză albă pe stâlpi. 

Pericolele care le pândesc pe berze

Amplasarea de cuiburi artificiale în locurile unde ar putea fi probleme nu este singurul avantaj pe care berzele albe îl au de pe urma acestei aplicaţii. „Din 2018, migraţia lor prin România devine tot mai sigură. Utilizatorii aplicaţiei „Uite Barza!” pot semnala de acum orice incident din migraţia berzelor – coliziune, electrocutare”, se mai arată în comunicatul de presă.  
 
Berzele migrează în stoluri mari şi trec pe lângă linii de înaltă tensiune care nu sunt semnalizate, linii cu care uneori intră în coliziune şi mor. Când se odihnesc, în migraţie, se pot aşeza pe stâlpi de medie tensiune care nu sunt izolaţi, iar rezultatul este din nou unul tragic pentru păsări.
 
Soluţiile de protejare a berzelor rămân supraînălţarea cuiburilor existente, cu ajutorul suporţilor metalici, izolarea liniilor şi amplasarea de balize pentru a evita coliziunea păsărilor cu liniile electrice. Din 2010 şi până în prezent, pe stâlpii de electricitate au fost instalate peste 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.
 
SOR informează că, în vara anului 2019, va organiza cea de-a treia numărătoare a berzelor albe din România cu ajutorul aplicaţiei. Acţiunea are loc doar vara, în perioada 25 iunie – 31 iulie, atunci când păsările sunt la cuib, iar puii sunt destul de mari pentru a fi vizibili. 
 
Conform recensământului de berze albe organizat în 2014 la nivel european, România are 5400 de cuiburi de barză, iar an de an au fost descoperite cuiburi noi cu ajutorul aplicaţiei. Anul trecut, aplicaţia „Uite Barza!” a fost folosită la semnalarea primelor două cuiburi de barză albă din Bucureşti. 

 

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase