Home » Natură » Un studiu arată cum trişorii sunt favorizaţi în natură

Un studiu arată cum trişorii sunt favorizaţi în natură

Un studiu arată cum trişorii sunt favorizaţi în natură
Publicat: 21.03.2019
Indivizii care au de câştigat în urma cooperării altora dar ei nu participă (trişorii) se ridică peste aceştia şi destabilizează relaţiile mutuale sau de simbioză. Deşi în teorie se ştia, acest lucru, nu au existat dovezi concrete care să ateste fenomenul.

O echipă de biologi de la University of California, Riverside, a găsit acum dovezi puternice. Având în vedere interacţiunile dintre bacteriile care fixează azotul, rhizobia, şi gazdele lor, plantele, cercetătorii au găsit că selecţia naturală în populaţiile lor favorizează bacteriile trişoare, scrie Phys.

Studiul, apărut recent în Ecology Letters, este primul care a scos la iveală genurile trişoare în populaţiile naturale şi arată cum selecţia naturală le favorizează.

S-au concentrat asupra populaţiilor din genul Bradyrhizobium şi plantele anuale native, Acmispon strigosus, în care aceste bacterii locuiesc. Cu cât numărul de beneficii pe care rhizobia le oferă plantelor gazdă, cu atât aceste bacterii sunt mai răspândite.

„Datele noastre arată că selecţia naturală favorizează trişorii şi susţine predicţiile că bacteriile pot depăşi defensivele plantelor de a evolua pentru a exploata gazdele”, a precizat Joel Sachs, profesor de biologie la University of California, autorul studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bacteriile din spaţiu se adaptează la condiţiile dure pentru a supravieţui

Selecţia naturală lucrează în timp real pentru a înlătura genele rele din oameni. Rezultate surprinzătoare după analizarea a 170.000 de oameni

VIDEO. Selecţie naturală sau de ce nu este bine să muşti dintr-o baterie de smartphone. Lecţie dură de viaţă pentru un tânăr din China

Cercetătorii au descoperit un aspect esenţial şi surprinzător al evoluţiei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase