Home » Natură » Factorul relevant şi astăzi care a făcut ca neanderthalienii să devină canibali

Factorul relevant şi astăzi care a făcut ca neanderthalienii să devină canibali

Factorul relevant şi astăzi care a făcut ca neanderthalienii să devină canibali
Reprezentare Homo neanderthalensis
Publicat: 15.04.2019
Şase neanderthalieni care trăiau în ceea ce astăzi este Franţa au fost mâncaţi de semenii lor acum 100.000 de ani, conform unor dovezi din anii '90. Acum, cercetătorii au aflat motivul: încălzirea globală.

Deşi studiile anterioare au interpretat rămăşiţele neanderthalienilor ca fiind dovadă a comportamentului canibal, acesta este primul studiu care oferă indicii cu privire la ceea ce ar fi condus la act. Savanţii au găsit că schimbările rapide în ecosistemele locale pe măsură ce planeta se încălzea ar fi dus la dispariţia animalelor pe care neanderthalienii le consumau, forţându-i să caute alte surse de hrană, scrie Live Science.

Cercetătorii au examinat un strat de sediment din peştera Baume Moula-Guercy din sud-estul Franţei. Aici, excavaţiile din 1999 efectuate de o altă echipă de cercetători a scos la iveală că 120 de oase de neanderthalieni de la 6 indivizi aveau urme că au fost canibalizaţi.

Mai târziu, în 2014, alt grup de cercetători a analizat depozitele din peşteră la o adâncime de 8 metri, divizându-le în 19 strate asociate cu trei schimbări climatice. Pentru noul studiu, autorii şi-au îndreptat atenţia spre stratul 15, un strat de argilă de o grosime de 40 de centimetri. În acesta, mangalul şi oasele de animale au fost păstrate atât de bine încât savanţii pot reconstitui mediul de acum 120.000 – 130.000 de ani. Conform descoperirii, clima din regiune era probabil chiar mai caldă decât este astăzi, iar tranziţia de la un climat rece şi arid la unul cald a avut loc rapid, „poate în câteva generaţii”, a precizat coautorul Emmanuel Desclaux de la Universitatea Nice Sophia Antipolis din Franţa.

Pe măsură ce animalele care populau regiunea au început să dispară, unii neanderthalieni mâncau ce găseau: vecinii. Aceasta, la fel ca la multe alte specii, inclusiv la Homo sapiens, este o adaptare de urgenţă la o perioadă grea de mediu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

A fost descoperită cea mai veche fosilă umană din vestul Europei. Are aproximativ 1 milion de ani vechime

Ce am moştenit genetic de la strămoşul neanderthalian

O descoperire arheologică impresionantă elucidează misterul tranziţiei de la omul de Neanderthal la omul modern

Excremente vechi de 50.000 de ani schimbă ceea ce se ştia până acum despre omul de Neanderthal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase