Home » Natură » Balenă unică, cu patru picioare, descoperită de o echipă de paleontologi

Balenă unică, cu patru picioare, descoperită de o echipă de paleontologi

Balenă unică, cu patru picioare, descoperită de o echipă de paleontologi
Publicat: 08.04.2019
Cetaceele, grupul care include balenele şi delfinii, provin din sudul Asiei de acum mai mult de 50 de milioane de ani dintr-un strămoş mic cu patru picioare. Acum, cercetătorii susţin că au descoperit o balenă cu patru picioare în sedimente marine vechi de 42,6 milioane de ani, de-a lungul coastei statului Peru. Descoperirea oferă noi indicii cu privire la evoluţia balenelor şi răspândirea lor în alte părţi ale lumii.

Studiul a fost publicat pe 4 aprilie în jurnalul Current Biology. Prezenţa copitelor mici la vârful degetelor balenei şi morfologia şoldurilor şi membrelor sugerează că aceasta ar fi putut merge şi pe uscat. Pe de altă parte, trăsăturile cozii şi picioarelor, cu degetele lipite, similare cu cele ale vidrelor, indică faptul că mamiferul ar fi fost un înotător bun, scrie Phys.

„Este prima dovadă clară a unei balene cu patru picioare din tot Oceanul Pacific, probabil cea mai veche în Americi şi cel mai completă, cu excepţia celor descoperite în India şi Pakistan”, a precizat Olivier Lambert de la Royal Belgian Institute of Natural Sciences.

Datarea sedimentului în care au fost găsite oasele s-a făcut cu ajutorul microfosilelor, aflându-se că provine din Eocenul mijlociu. Detaliile morfologice ale scheletului au permis cercetătorilor să determine că animalul era capabil să-şi manevreze corpul lung de 4 metri atât pe uscat cât şi în mare.

Vârsta geologică a mamiferului şi prezenţa sa pe coasta vestică a Americii de Sud susţin ipoteza conform căreia primele cetacee au ajuns în Americi prin Atlanticul de Sud, de pe coasta vestică a Africii în America de Sud. La vremea aceea, distanţa dintre continente era doar jumătate faţă de cea de astăzi. Cercetătorii sugerează că doar după ce au ajuns în America de Sud, balenele amfibii au migrat spre nord, ajungând şi în America de Nord.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un grup de 145 de balene a eşuat pe o plajă din Noua Zeelandă

Un biolog marin a scăpat, precum Iona, din fălcile unei balene – VIDEO

Un grup de cercetători a descoperit cum exerciţiile militare NATO duc la moartea a nenumărate balene

Reanalizarea rămăşiţelor unei balene din Eocen oferă concluzii sumbre

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase