Home » Natură » A fost descoperită cea mai veche fosilă pluricelulară

A fost descoperită cea mai veche fosilă pluricelulară

A fost descoperită cea mai veche fosilă pluricelulară
Publicat: 25.05.2019
Într-un sit de săpături din Arctica canadiană au fost identificate o serie de fosile despre care cercetătorii sunt de părere că au aproximativ un miliard de ani vechime, făcându-le cele mai vechi fosile pluricelulare identificate până în prezent.
În straturile de şişt din Arctica canadiană, cercetătorii au descoperit ceea ce ei cred că sunt cele mai vechi fosile ale apariţiei vieţii pe Terra. Fosilele descoperite, aparţinând unor fungi, înaintează cu jumătate de miliard de ani perioada în care oamenii de ştiinţă credeau că aceştia au apărut, notează Science Alert.
 
Noile fosile au aproximativ un miliard de ani, fapt care ar putea însemna că acestea reprezintă cele mai vechi urme ale vieţii multicelulare pe uscat. Trebuie precizat că există urme ale vieţii microbiale terestre în izvoarele termale din Australia care datează din urmă cu 3,48 miliarde de ani.
 
Noile fosile prezintă destule elemente care să ajute la identificarea acestora ca aparţinând regnului Fungi. Oamenii de ştiinţă au botezat această specie fosilizată de fungi Ourasphaira Giraldae. „Combinaţia dintre morfologia microfosilelor, structura acesteia şi amprenta chimică este consistentă cu regnul Fungi”, explică cercetătorii în articolul ştiinţific.
 
Datarea acestor fosile cu 500-600 de milioane de ani mai devreme faţă de perioada în care era plasată anterior reprezintă o surpiză pentru cercetătorii care se ocupă de evoluţie, dar nu reprezintă un şoc atât de mare pe cât am putea crede. Din contră, această descoperire ar putea ajuta la găsirea unor răspunsuri la alte întrebări la care lucrează cercetătorii. 
 
Cu ajutorul acestor fosile, oamenii de ştiinţă au reuşit să rezolve cauza discrepanţei dintre fosilele de fungi identificate anterior şi rata acestora de evoluţie.
 
„Odată ce evoluţia studiilor asupra fosilelor din perioada Proterozoic avansează, suntem de părere (n.r. echipa de cercetători a studiului) că vor fi descoperite noi fosile de fungi sau alte eucariote timpurii, îmbunătăţind astfel înţelegerea pe care o avem asupra evoluţiei primelor forme de viaţă”, au scris cercetătorii în articolul lor.
 

Citeşte şi:

 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase