Home » Natură » Descoperire revoluţionară! Această ciupercă poate extermina 99% din ţânţarii purtători de malarie

Descoperire revoluţionară! Această ciupercă poate extermina 99% din ţânţarii purtători de malarie

Descoperire revoluţionară! Această ciupercă poate extermina 99% din ţânţarii purtători de malarie
Publicat: 04.06.2019
O ciupercă, îmbogăţită genetic cu o toxină de păianjen, poate ucide rapid un număr uriaş de ţânţari purtători de malarie, arată un studiu desfăşurat în Burkina Faso, ţară africană afectată de această boală.

Mai multe teste efectuate de oamenii de ştiinţă arată că 99% din ţânţarii purtători de malarie pot fi eliminaţi cu ajutorul ciupercii. Cercetătorii arată că ţinta lor nu este să provoace dispariţia insectelor, ci să le împiedice să mai răspândească boala cruntă. Malaria, care se împrăştie numai prin intermediul ţânţarilor femele, ucide aproximativ 400.000 de oameni anual şi afectează aproximativ 219 milioane de persoane în fiecare an, scrie BBC, citat de Mediafax.

Studiul a fost efectuat de cercetători de la Universitatea din Maryland, SUA, cu ajutorul unui institut de cercetări din Burkina Faso. Ei au identificat ciuperca, denumită Metarhizium pingshaense, care afectează natural ţânţarii, şi au îmbogăţit-o genetic cu o toxină produsă de Păianjenul australian cu pânză-pâlnie. Toxina străpunge pielea insectelor, facilitând accesul ciupercii către organele insectei.

”Aceste rezultate sunt încurajatoare, însă trebuie să efectuăm noi teste”, a declarat Tony Nolan, unul dintre cercetătorii care s-au ocupat de studiu.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase