Home » Natură » Viaţă de câine. Modul în care se stabilesc ierarhiile între patrupede

Viaţă de câine. Modul în care se stabilesc ierarhiile între patrupede

Viaţă de câine. Modul în care se stabilesc ierarhiile între patrupede
Publicat: 28.07.2019
În mod obişnuit, am presupune că acei câini care se află în vârful ierarhiei sunt cei mai agresivi.

În lumea animală, ierarhiile care se conturează în interiorul haitelor de câini au rolul de a reglementa accesul la sursele de hrană al membrilor. Mare parte dintre teoriile care explică modul de organizare al câinilor afirmă că cei mai agresivi câini se află în vârful ierarhiilor. 

„Lupta pentru hrană şi parteneri sexuali implică un consum ridicat de energie şi timp, putând să implice răni, în acest context ierarhiile joacă un rol important deoarece în acest fel animalele îşi stiu poziţia fără a mai apela la conflict”, explică Dr. Matthew Silk, de la Universitatea Exeter.

Un studiu recent a descoperit că, în realitate, cei mai agresivi câini nu se află în vârful ierarhiilor, ci, de fapt, la mijlocul acestora. Se ajunge la această situaţie deoarece în această parte a ierarhiei deoarece rolurile şi, implicit, privilegiile legate de accesul la hrană şi parteneri de reproducere sunt mai neclare şi deschise competiţiei, notează Phys.com.

„În mijlocul ierarhiei, unde este mai greu să prezici care animal trebuie să domine, putem observa mai multă agresiune”, explică dr. Matthew Silk.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea Exeter au observat o haită de câini vagabonzi din perifieria Romei timp de un an. Aceştia nu locuiau alături de oameni, totuşi depindeau de aceştia pentru procurarea hranei. În cadrul acestei haite, oamenii de ştiinţă au aflat că ierarhia era bazată pe vârstă şi sexe. Adulţii dominând câinii tineri, în timp ce, în cadrul aceleiaşi grupe de vârstă, masculii erau dominanţi faţă de femele.

„Studiul nostru a dovedit faptul că câinii au o ierarhie dominată de vârstă, într-un mod similar cu cel al lupilor”, explică dr. Eugenia Natoli.

Rezultatele cercetătării au fost publicate în revista Proceedings of the Royal Society B, dedicată ştiinţelor corelate biologiei.

Citeşte şi:

”Puppy eyes” (ochi de căţel) nu este doar o expresie, de fapt reprezintă o adaptare evolutivă a lor

Dogul de Tibet şi legendele celei mai scumpe rase de câini din lume

Un câine care a trăit în urmă cu 12.400 de ani ar putea fi CLONAT – VIDEO

Pare un câine obişnuit, însă un antrenament special l-a făcut erou. Cum reacţionează când simte pericolul iminent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase